« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
SVJETSKI LIDERI:

Tražimo oštre sankcije protiv Irana

Sada smo u puno jačem položaju za uvođenje oštrih sankcija u odnosu na prije godinu dana, rekao je Obama

(Getty Images)
Više o

Nicolas Sarkozy

,

Barack Obama

,

G8

,

iran uran

,

sankcije Iran

Ministri vanjskih poslova Grupe osam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta (G8) pozvali su na oštriju akciju protiv Irana zbog nuklearnog programa koji razvija ta zemlja, ostavljajući istodobno otvorena vrata pregovorima.

Ministri zemalja G8 pozvali su međunarodnu zajednicu da poduzme "odgovarajuće snažne mjere", kako bi pokazala svoju odlučnost u pogledu nuklearnog programa, za koji Teheran neprestano tvrdi da je isključivo mirotvorne prirode.

Zapadne zemlje članice UN-ova Vijeća sigurnosti pozivaju na četvrti krug sankcija protiv Irana, s obzirom na to da mnoge države vjeruju kako Teheran radi na razvijanju nuklearnog oružja.

Kina, koja, kao stalna članica Vijeća na ovu odluku može uložiti veto i već tradicionalno nije za daljnje kažnjavanje Irana, prema mišljenju diplomata pomalo gubi strpljenje, no i dalje se zalaže za diplomatsko rješenje problema.

U završnom priopćenju, ministri G8 izvijestili su kako žele da Iran ispuni zahtjeve Vijeća sigurnosti i surađuje s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju.

Američki predsjednik Barack Obama i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy u Washingtonu su najavili zalaganje za skore i oštrije sankcije protiv Irana zbog nastavka razvoja nuklearnog programa.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon jednosatnog razgovora u Bijeloj kući, Obama i Sarkozy su kazali da međunarodna zajednica mora spriječiti Iran u razvoju nuklearnog oružja.

Obama je priznao da zalaganje za oštrije sankcije nema potporu nekih zemalja, ne spominjući poimence Kinu, ali rekao da će se nastaviti napori kako bi se uvjerilo Vijeće sigurnosti UN-a da treba nametnuti dodatne mjere.

"Sada smo u puno jačem položaju za uvođenje oštrih sankcija" u odnosu na prije godinu dana, kazao je. "Mislim da ih možemo osigurati".

Kazao je da "vrata ostaju otvorena, ako Iranci odluče proći kroz njih", ali da nema naznaka da su spremni odustati od svog nuklearnog programa.

Dodao je da se strpljenje približava kraju. "Ne zanima me višemjesečno čekanje...zainteresiran sam da se taj režim uvede idućih tjedana", naglasio je Obama.

Sarkozy je rekao kako "Iran ne može nastaviti svoju ludu utrku prema nuklearnom oružju", te da je došlo "vrijeme za donošenje odluka". (hina/metro-portal)

31.03.2010. 07:11:55
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    enime
    31.03.2010. 15:29
    Kada budu uvedene sankcije zapadnim zemljama u prvom redu; Izraelu,USA,Engleskoj,Francuskoj koji unistavaju zbog dotrajalosti svoj nuklearni arsenal izvan svoje zemlje..
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh