« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci
SILVANO HRELJA:

Tražimo ostavku ministra Šukera

Zbog reakcije koja kasni devet mjeseci i zbog pokušaja prevare umirovljenika, radnika i svih građana

(Milivoj Keber/CROPIX)
Više o

Vlada

,

Đurđa Adlešič

,

HSLS

,

Ivan Šuker

,

HSU

,

Silvano Hrelja

,

krizni porez

,

izlazak iz koalicije

Ako Vlada ostane pri zadnjem prijedlogu oporezivanja punog iznosa mirovina i plaća iznad tri tisuće kuna s tri posto, Hrvatska stranka umirovljenika izaći će iz vladajuće koalicije, rekao je danas čelnik HSU-a Silvano Hrelja te zatražio ostavku ministra financija Ivana Šukera zbog pokušaja prevare umirovljenika, radnika i svih građana.

Hrelja je na konferenciji za novinare nakon današnje sjednice Središnjeg odbora HSU-a izvijestio da će odluka o izlasku stupiti na snagu onog trenutka kada Vlada RH "pokaže prijedlog zakona o oporezivanju plaća i mirovina", odnosno nakon današnje sjednice Vlade koja počinje u 16 sati.

"Ako prihvate naš stav da se oporezuje samo ono što je preko tri tisuće kuna ostat ćemo u koaliciji", rekao je Hrelja. Na upit što je u tom slučaju sa zahtjevom za ostavkom ministra Šukera rekao kako ostaju kod zahtjeva.

"Mi smo tražili njegovu ostavku, a o daljnjim potezima Vlade donosit ćemo naknadno operativne odluke, ne možemo sve prejudicirati. Tražimo ostavku zbog reakcije koja je zakašnjela devet mjeseci, vezano uz predlaganje mjera i sučeljavanje s teškom krizom, ali i zbog pokušaja prevare hrvatskih umirovljenika, radnika i svih građana. Nije naše političko djelovanje tako usko kako izgleda, ali je spor nastao oko jedne jedine točke, oko naknadne pameti ministra Šukera", izjavio je čelnik HSU-a.

Središnji odbor također je donio odluku da nema novih pregovora, a preispitat će se i svi koalicijski sporazumi na lokalnoj razini. Sve su odluke jednoglasno donesene, rekao je Hrelja. Potvrdio je novinarima da je telefonski razgovarao s čelnicom HSLS-a Đurđom Adlešič, te da se unutar članova vladajuće koalicije traže neka nova, 'ad hoc' rješenja, ali da je HSU odlučio da nema novih pregovora.

"U ovoj crkvi svatko za sebe moli. Naravno da oni imaju razloga da se zabrinu jer u svom predznaku imaju socijalna stranka, a ovo je udar na socijalno osjetljive kategorije. A o njima ovisi, o njihovom osjećaju odgovornosti za sadašnju situaciju, hoće li ostati u koaliciji", Silvano Hrelja o HSLS-uNa upit o čemu se razgovaralo, odnosno je li čelnica HSLS-a nešto ponudila HSU-u, Hrelja je odgovorio kako "Đurđa Adlešič nema mandat Vlade za nuđenje prijedloga. Ona je sa mnom komunicirala o određenim prijedlozima koji su poprilično panični i ja ne želim u tome sudjelovati. Odnosno, HSU na taj način nije nikad vodio i neće pregovarati. Nuđena su neka međurješenja, neke međustope, ali ne dolazi u obzir, Nisu vrijedni pažnje", rekao je Hrelja.

HSLS poručuje da ostaje u koaliciji

HSLS je danas dezinformacijama nazvao nagađanja da namjerava izaći iz vladajuće koalicije, ustvrdivši da ostaju stabilan koalicijski partner.

"HSLS ostaje odgovoran i korektan partner u vladajućoj koaliciji, a sve ostalo su dezinformacije koje dolaze s raznih strana da bi se koalicija i sve ostalo destabiliziralo. Što se HSLS-a tiče, nema izlaska iz koalicije", izjavili su iz HSLS-a putem glasnogovornice, istaknuvši kako se dezinformacije o HSLS-ovu napuštanju koalicije šire već dva dana.

Odbacili su i nagađanja da je zbog 'kriznog poreza' koji predlaže Vlada došlo do razmimoilaženja u stavovima između HSLS-a i HSU-a koja prijete budućnosti zajedničkog zastupničkog kluba tih dviju stranaka u Hrvatskom saboru. Naglašeno je da koalicijski partneri trenutno ozbiljno razmatraju prijedloge i rješenja kako zaštititi umirovljenike s najnižim mirovinama, ali i da je upravo HSLS na koalicijskim razgovorima ovoga tjedna inzistirao da se ne oporezuju plaće i mirovine niže od tri tisuće kuna.

Iz HSLS-a su istaknuli da kada se prije dva dana u koaliciji razgovaralo o kriznom porezu i iznosili prijedlozi da se oporezuju sve plaće i mirovine niže od 2000 kuna, upravo čelnica stranke Đurđa Adlešić zagovarala stav da se granica pomakne na 3.500 kuna, u čemu joj je potporu, kaže, davao samo manjinski zastupnik Deneš Šoja, ali da se prijedlog iskristalizirao na 3.000 kuna.

Izvor: Hina

24.07.2009. 15:35:15
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    nada
    11.11.2009. 14:54
    Van iz koalicije, Šuker je upleten u sve afere i treba odgovarati a ne samo smjeniti ga. Umirovljenici trebaju biti sa HNS-om.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh