« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
ZBOG GOVORA MRŽNJE

Traži se zabrana 'anti-gay' prosvjeda

Saborski zastupnici SDP-a tvrde, što je prilično očito iz poziva na anti-pride, kako bi moglo doći do napada na sudionike Zagreb Pridea.

Fotografija vijesti
Više o

Zagreb Pride

,

Šime Lučin

,

Mirela Holy

,

govor mržnje

,

Hrvatski nacionalisti

,

anti-gay pride

,

HČSP

,

fizički sukob

,

nacisti

,

fašisti

Saborski zastupnici SDP-a Šime Lučin i Mirela Holy danas su od zagrebačke policije zatražili zabranu održavanje 'anti-gay prosvjeda' najavljenog za subotu u isto vrijeme kada će se održati Zagreb Pride. Tvrde kako je od protuprosvjeda moguće očekivati fizičke napade na sudionike Pridea, jer organizatori na svojim internetskim stranicama siju mržnju protiv seksualnih manjina.

'Anti-gay prosvjed' najavila je mladež HČSP-a i udruga Hrvatski nacionalisti, ekstremno desne skupine koje su u pozivu na prosvjed pozvale "sve nacionaliste, domoljube, ustaše, fašiste, nacional-socijaliste, skinheadse i ostale koji imaju hrabrosti" da se ujedine protiv homoseksualaca i "svi zajedno uklone tu pošast", što je, tvrde SDP-ovci, jasan pokazatelj da se u subotu mogu očekivati ne samo verbalni, nego i fizički napadi na sudionike Zagreb Pridea.

"MUP mora preuzeti odgovornost i poduzeti sve mjere kako bi to spriječio. Govoru mržnje na internetu morat će se stati na kraj", poručio je Lučin, te je najavio da će tražiti da saborski Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, kojega je potpredsjednik, ozbiljno raspravi stanje ljudskih prava u državi.

Mirela Holy novinarima je prikazala poziv na 'anti-gay prosvjed', ocijenivši da je riječ o pozivu na neonacistički skup. "Ako MUP ne zabrani takav skup, država će mu time dati legitimitet", ocijenila je Holy i ustvrdila da država nevoljko sankcionira napade na homoseksualce, a kao dokaz tomu navela je činjenicu da policija većinu tih napada tretira kao prekršaj, a tek jedan je okarakteriziran kao zločin iz mržnje. "Time se šalju signali da je normalno šikanirati ljude drugačije seksualne orjentacije", kazala je Holy.

Hrvatski nacionalisti i HČSP na svojim web stranicama otvoreno veličaju ustaštvo i fašizam najgore vrste, a takvih lokacija na hrvatskom webu ima pregršt, no do sada nisu zabilježene nikakve akcije niti sankcije od strane nadležnih.

Nedavno je 'grupa zabrinutih građana' u redakciju Jutarnjeg lista dostavila CD s brojnim slikama i drugim materijalima prikupljenim na dotičnim internetskim stranicama, a na kojima se vrlo jasno i eksplicitno iskazuje mržnja i veliča nacizam.

Novinari su materijale predali policiji koja ih je poslala na kriminalističku obradu i najavila kako se protiv počinitelja mogu očekivati kaznene prijave. No, za sada još nema informacija o prijavama iako je na nekim od materijala i web siteova jasno istaknuto tko su dotične osobe koje su, kako je rečeno, od prije poznate policiji.

10.06.2009. 14:34:38
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh