« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
SUKOP INTERESA

Traži se skidanje imuniteta SDP-ovcu Zoranu Vinkoviću

DORH Vinkovića, gradonačelnika Đakova, sumnjiči za kazneno djelo prijevare u službi

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Hrvatski sabor)
Više o

Đakovo

,

sukob interesa

,

skidanje imuniteta

,

Zoran Vinković

Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) jednoglasno je jutros Saboru predložilo da udovolji zahtjevu Državnog odvjetništva i skine zastupnički imunitet SDP-ovom zastupniku Zoranu Vinkoviću, kako bi ga se kazneno gonilo zbog protupravne naplate putnih troškova.

DORH Vinkovića sumnjiči za kazneno djelo prijevare u službi, jer je kao gradonačelnik Đakova na sjednice Sabora dolazio službenim vozilom, a putne troškove prikazivao kao da dolazi privatnim autom. Pritom je Sabor oštetio za 17.000 kuna.

Saborsko Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa lani je, tereteći ga za isto djelo, Vinkovića kaznilo s 10.000 kuna.

Vinković je tvrdio da ga se neosnovano optužuje, a spornih je 17.000 kuna ipak vratio u saborsku blagajnu. Lani je za isto djelo već kažnjen s 10.000 kuna od strane Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

MIP je Saboru predložio i da u mirovanje stavi zastupnički mandat HDZ-ovca Vladimira Ivkovića, i to na njegov osobni zahtjev, te da ga u zastupničkoj klupi zamijeni Milivoj Škvorc.

Rasprava se, ipak, povela oko toga treba li Ivkoviću mandat u mirovanje staviti na njegov osobni zahtjev ili, kako to smatra Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, zbog nespojive dužnosti sa zastupničkom.

Ivković je, naime, direktor tvrtke Međimurje-plin koja je u vlasništvu lokalne samouprave, a Povjerenstvo tu dužnost smatra nespojivom sa zastupničkom.

Zakon o izboru zastupnika u Hrvatski sabor, pak, kao nespojivu dužnost sa zastupničkom spominje samo članstvo u upravama trgovačkih društava koje su pretežito državnom, a ne lokalnom vlasništvu.

MIP je stoga odlučio da će se rukovoditi zakonom koji regulira prava i obveze zastupnika i zaključiti kako u Ivkovićevom slučaju nema nespojive dužnosti, a njega je pozvalo da spor oko eventualnog sukoba interesa pokuša riješiti s Povjerenstvom.

Gordana Sobol (SDP) prigovorila je, ipak, jer je Povjerenstvo svoj stav da je Ivković u sukobu interesa donijelo još krajem 2008., dakle prije više od godinu dana, te ga pozvalo da u roku od 30 dana iz tog sukoba izađe.

"Što je kolega Ivković radio više od godinu dana", upitala je. O prijedlozima MIP-a vezano za Vinkovića i Ivkovića Hrvatski bi sabor trebao odlučivati popodne. (hina/metro-portal)

29.01.2010. 10:19:16
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh