« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
AFERA KAMIONI

Rončević i Bačić: Nismo krivi

Nisu željeli iznositi obrane, rekavši da će to učiniti na kraju postupka

(Ronald Goršić/Cropix)
Više o

Berislav Rončević

,

afera kamioni

,

Ivo Bačić

Bivši ministar obrane Berislav Rončević i njegov pomoćnik Ivo Bačić kazali su danas na zagrebačkom Županijskom sudu da se ne osjećaju krivima niti po jednoj točki USKOK-ove optužnice.

"Razumio sam optužnicu i apsolutno se ne osjećam krivim", kazao je Rončević pred sudskim vijećem pod predsjedanjem sutkinje Jasne Smiljanić, nakon što mu je zamjenik ravnatelja USKOK-a pročitao optužnicu za korupciju pri nabavi vojnih kamiona.

Isto je pred sudom izjavio i bivši pomoćnik ministra obrane Ivo Bačić kojega se s bivšim ministrom tereti da su od tvrtke 'Eurokamioni' kupili 39 vojnih kamiona marke 'Iveco' za 34,4 milijuna kuna, iako su za 10,2 milijuna bili skuplji od najniže cijene koju je na natječaju ponudila tvrtka "Man Importer".

Rončević i Bačić na početku suđenja nisu željeli iznositi obrane, rekavši da će to učiniti na kraju postupka.

Još od prvih naznaka kaznenog progona bivši čelnici Ministarstva obrane odbacivali su krivnju u aferi kamioni, ističući da vojna vozila njemačke tvrtke MAN, iako jeftinija, nisu udovoljavala uvjetima natječaja. Jeftiniji kamioni, tvrde, nisu udovoljavali traženim tehničkim karakteristikama, zbog čega nisu bili pogodni za Hrvatsku vojsku, jer im je nosivost bila manja od pet tona.

Svoje će tvrdnje tijekom suđenja pokušati dokazati nalazima vještaka čije su tvrdnje dijametralno suprotne od onih iz USKOK-ove optužnice.

Rončevićeva obrana smatra i da je njihov branjenik žrtva političkog progona te da je USKOK svjesno zanemarivao i ignorirao dokumente koje bivšem ministru idu u prilog.

USKOK, pak, odbacuje navode da je optužnica na klimavim nogama jer je, osim na nalazima vještaka, temelje na čak 390 dokumenata i iskazima 29 svjedoka, od kojih su neki, prema tvrdnjama medija, u istrazi jasno kazali da su od Rončevića dobili nalog da posao sklope upravo s tvrtkom 'Eurokamioni'.

U zgradi suda na Zrinjevcu Rončević i Bačić pojavili su se nešto prije devet sati u pratnji svojih odvjetnika Krešimira Vilajtovića i Ive Farčića, a prvo ročište popratili su predstavnici brojnih hrvatskih medija.

Upravo su mediji nabavu vojnih kamiona 2004. često navodili kao primjer korupcije među državnim dužnosnicima na što su iz redova vladajućeg HDZ-a odgovarali da je afera izmišljena.

Čak je i saborsko povjerenstvo, bez nazočnosti oporbenih zastupnika, u veljači prošle godine zaključilo da u nabavi vojnih kamiona nije bilo nezakonitosti. Naknadno je otkriveno da Državna revizija 2005. nije podnijela cjelovito izvješće o radu Ministarstva obrane pa je USKOK krajem 2008. zatražio istragu koja je dobila sudski epilog. (hina/metro-portal)

29.01.2010. 09:40:28
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh