« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
SABOR

Mirela Holy upozorila na nesnalažljivost uprave za spašavanje

Pričalo se o Zakonu o radiološkoj i nuklearnoj sigunosti, a spomenuti su i Codex alimentarius i suzbijanje kriminala u suradnji s Izraelom

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Goran Mehkek/Cropix )
Više o

Sabor

,

Mirela Holy

,

Državna uprava za zaštitu i spašavanje

,

Ante Zvonimir Golem

,

nuklearna katastrofa

,

Zakon o radiološkoj i nuklearnoj sigunosti

,

Codex alimentarius

Hrvatski sabor jutros je nastavio raspravu o prijedlogu Zakona o radiološkoj i nuklearnoj sigunosti, u kojoj su klubovi zastupnika dali potporu, ali i upozorili na potrebu snažnije suradnje budućeg Zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost s Državnom upravom za zaštitu i spašavanje, vojskom i policijom, za slučaj nuklearne katastrofe.

Mirela Holy (SDP) ocijenila je da nesnalaženje uprave za spašavanje za nedavnih poplava u dolini Neretve ne ulijeva sigurnost u sustav za slučaj nuklearne katastrofe.

Upozorila je na potrebu propisivanja jasnih protokola za takve crne scenarije, koje, kaže, nije nemoguće zamisliti ako se, primjerice, dogodi da klimatske promjene eskaliraju snažnije nego što je procijenjeno.

Izrazila je i nadu da će se hrvatska vlada, po uzoru na češku, snažno usprotiviti Codexu alimentariusu Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), koji je, tvrdi, postao instrumentom multinacionalnih kompanija koje se bave razvojem i proizvodnjom genetski modificiranih organizama.

Taj se propis, tumači Holy, nameće svim zemljama članicama Svjetske trgovinske organizacije (WTO), a predviđa obvezu izlaganja zračenju svih namirnica, a ne samo onih koje treba čuvati za vrijeme dugog transporta.

Državni tajnik Ministarstva zdravstva Ante Zvonimir Golem odbacio je bojazan da Zavod neće biti u mogućnosti kvalitetno djelovati u slučaju katastrofe.

"Osigurana je neovisnost Zavoda, koji u svakom trenutku može djelovati po međunarodnim direktivama i donositi potrebne protokole", naglasio je Golem.

Odbacio je i tumačenje da se Državna uprava za zaštitu i spašavanje nije najbolje snašla u nedavnim poplavama, ističući kako se o kvaliteti njezina rada ne može govoriti laički, nego samo na temelju neovisne stručne analize.

Stjepan Kondić (HDZ) pozdravio je usklađivanje hrvatskog sustava s čak šest europskih direktiva, koje će omogućiti zatvaranje pregovaračkog poglavlja Energetika.

Zastupnici su pozdravili prijedlog ratifikacije sporazuma o suradnji na suzbijanju kriminala s Izraelom. (hina/metro-portal)

29.01.2010. 12:26:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    volimdarkerice
    28.07.2011. 21:34
    čuj, Mirela,
    zgodna si ženska. Seksi.
    Ali si glupa ko kurac
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh