« Svijet
objavljeno prije 14 godina
NEPRISTRANO

Traži se međunarodna istraga o izraelskom napadu

Vjerodostojno međunarodno sudjelovanje u istrazi napada na humanitarnu flotilu traže UN, Njemačka i Italija

Izrael Gaza humanitarna flota
Izrael Gaza humanitarna flota (Getty Images)
Više o

pojas Gaze

,

izraelski napad

,

Kvartet za Bliski istok

,

izrael gaza

,

transseksualne stjuardese

,

sveučilište Harvard

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon u utorak je zatražio "vjerodostojno međunarodno sudjelovanje" u istrazi koju su pokrenuli Izraelci o napadu njihove vojske na brodove koji su prevozili humanitarnu pomoć namijenjenu Gazi, a u kojemu je poginulo devet Turaka.

Glavni tajnik smatra da bi "vjerodostojno međunarodno sudjelovanje bilo iznimno važno kako bi se realizirala brza, vjerodostojna, nepristrana i transparentna istraga" o napadu koji se dogodio 31. svibnja.

Njemačka i Italija u utorak su također zatražile da posrednici međunarodnog Kvarteta za Bliski istok sudjeluju u "transparentnoj i neutralnoj istrazi o izraelskom napadu na flotilu koja je prevozila pomoć za Gazu". Izraelci su odbili UN-ov poziv za pokretanjem međunarodne istrage o tom napadu, odgovorivši kako namjeravaju provesti vlastitu istragu.

Njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle i njegov talijanski kolega Franco Frattini su nakon sastanka u Berlinu izvijestili kako žele da se organizira međunarodna istraga, ocijenivši da je to "u interesu Izraela".

"Smatramo da se mora organizirati transparentna i neutralna istraga uz sudjelovanje međunarodnih elemenata, a naše je mišljenje da u svemu trebaju sudjelovati predstavnici Kvarteta", rekao je Westerwelle, dodavši kako je "blokada pomoći za Gazu neprihvatljiva". (hina/metro-portal)

08.06.2010. 22:48:38
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    09.06.2010. 08:29
    nema šanse, amerikanci će uložit veto :-P
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh