« Život
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
Testiranje izdržljivosti

Traže se volonteri za put na Mars

Možete li provesti 18 mjeseci zatvoreni s pet stranaca u malom prostoru?

Objekt u kojem će živjeti volonteri
Objekt u kojem će živjeti volonteri (ESA)
Više o

Mars

,

Europska svemirska agencija

,

testiranje

Može zvučaki kao pakleni test izdržljivosti, no Europska svemirska agencija traži volontere koji će učiniti upravo to. Projekt koji bi trebao početi 2010. Uključivao bi internacionalni tim od 6 članova koji će simulirati put na Mars u trajanju od 520 dana plus 30-dnevni boravak na površini crvenog planeta.

U stvarnosti, zapravo će živjeti i raditi u izoliranom objektu u Moskvi, kako bi istražili psihološke i medicinske aspekte toliko duge misije. Kao i u popularnom Big Brotheru volontere će se snimati tijekom boravka. Također će biti podvrgnuti različitim znanstvenim testovima kako bi se proučili psihološki efekti koje dugotrajna izolacija ima na čovjeka, poput stresa, regulacije hormona, imunološkog sustava, kvalitete sna, raspoloženja itd.

Posada će uzgajati vlastito povrće u svom laboratoriju, spavati u sobama oblika kapsule, a objekt će napuštati samo tijekom izlaska na ˝površinu˝. Slijedit će program od putovanja na Mars u trajanju od 250 dana, 30-dnevnog istraživanja površine, te povratka natrag u trajanju od 240 dana.

ESA navodi kako bi kandidati trebali biti u dobi od 20 do 50 godina, motivirani, dobrog zdravlja i ne viši od 180 cm. Trebali bi govoriti ili engleski ili ruski. Kandidati bi također morali imati iskustva u medicini, biologiji, elektronici, mehanici i informatičkoj tehnologiji.

21.10.2009. 22:49:10
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh