« Svijet
objavljeno prije 2 godine i 9 mjeseci
ASSANGE

Tračak nade za Juliana Assangea na njegov 50. rođendan

Ključni svjedok optužnice protiv osnivača Wikileaksa Juliana Assangea povlači svoje svjedočenje a zastupnici u Njemačkoj apeliraju na američkog predsjednika Josefa Bidena ali i na kancelarku Angelu Merkel

Možda ima šanse?
Možda ima šanse? (Arhiva)
Više o

rođendan

,

oslobođenje

,

Julian Assange

On je najpoznatiji novinar koji je iza rešetaka zatvora na Zapadu: Julian Assange. U pritvoru je u Londonu od aprila 2019. SAD traže njegovo izručenje - zbog objavljivanja tajnih dokumenata o vojnim operacijama u Iraku i Afganistanu.

Assange je na svojoj platformi Wikileaks 2010. objavio materijal koji mu je dostavila Chelsea Manning, uključujući video zapise o navodnim ratnim zločinima koje su počinile Sjedinjene Američke Države.

Glavni navod optužnice sačinjene za vrijeme predsjednika Donalda Trumpa: otkrivanje i ugrožavanje obavještajnih izvora. Teoretski maksimalna kazna: 175 godina.

U siječnju 2021. godine londonski sud odbio je izručiti Assangea SAD-u s obrazloženjem da između ostalog postoji rizik od samoubojstva. Prema specijalnom izvjestitelju UN-a za mučenja Nilsu Melzeru, pogoršanje njegovog zdravlja, uključujući i mentalno, također je rezultat uvjeta u zatvoru u Velikoj Britaniji. Međutim, sud je odbio puštanje uz kauciju - zbog navodnog rizika od bijega.

Optužbe protiv Assangea „konstruirane i neutemeljene"

Ali sada postoji tračak nade za Assangea, jer je podjednako važan i sumnjiv svjedok tužiteljstva opozvao navode iznijete protiv osnivača Wikileaksa, piše islandski list „Stundin". Sigurdur Ingi Thordarson prvobitno je tvrdio da je Assange tražio od njega da špijunira političare i hakira računare.

Islanđanin, umiješan u kriminalne djelatnosti, sada je povukao ove izjave: izmišljene su, on ih je iznio u zamjenu za jamstvo nekažnjavanja od strane američkog Ministarstva pravde i Federalnog istražnog ureda (FBI) - središnje agencije za provođenje zakona američke vlade i unutarnje tajne službe.

Njemački članovi Bundestaga koji se odavno angažiraju za Assangea osjećaju se potvrđenim ovim iznenađujućim preokretom:

„Posljednja otkrića o izmišljenim optužbama ključnog svjedoka koji surađuje s FBI-om još jednom pokazuju da su optužbe protiv novinara Juliana Assangea konstruirane i neosnovane", kaže se u zajedničkoj deklaraciji parlamentaraca iz svih parlamentarnih grupa zastupljenih u Bundestagu - s izuzetkom desno-populističke Alternative za Njemačku (AfD).

Osnivač Wikileaksa u specijalnoj samici

Članovi parlamentarne grupe „Sloboda za Juliana Assangea" apeliraju na američkog predsjednika Josefa Bidena da „jednom zauvijek okonča postupak izručenja započet pod prethodnom administracijom Donalda Trumpa i da zaustavi progon osnivača Wikileaksa".

Julian Assange je više od dvije godine u "uvjetima sličnim mučenju" u zatvoru s maksimalnim osiguranjem Belmarsh u Londonu. Usprkos kritičnom zdravstvenom stanju, 3. srpanj, svoj 50. rođendan mora provesti u specijalnoj izolaciji, u samici.

Istodobno, ova inicijativa poziva kancelarku Angelu Merkel da tijekom predstojećeg posjeta Washingtonu „odlučno" radi na okončanju progona Juliana Assangea i da insistira na poštovanju slobode medija i izražavanja.

„Tim prije što se pokazalo da su važni dijelovi optužbi na kojima se temelji američka optužnica očito izmišljeni", naglasila je političarka stranke Ljevica Sevim Dagdelen.

Vjenčanje u zatvoru?

Protest se nastavlja i u Velikoj Britaniji. U četvrtak je u znak protesta brod na kojem je pisalo - sloboda za Assangea - plovio Temzom blizu londonskog parlamenta i američke ambasade.

Na brodu je bila i njegova zaručnica i majka njihove djece, Stella Moris. Njih dvoje se žele vjenčati što prije. Po mogućnosti na slobodi, ali ako baš mora - onda i u zatvoru.

05.07.2021. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh