« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 6 mjeseci

Toyota obustavlja proizvodnju

U svim domaćim tvornicama proizvodnja staje na jedanaest dana

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

Toyota

,

automobilska industrija

,

kriza autoindustrije

,

obustava proizvodnje

Toyota Motor najavio je za veljaču i ožujak obustavu proizvodnje u svim domaćim tvornicama na 11 dana, kao odgovor na snažan pad prodaje. "Obustavit ćemo poslovanje u 12 tvornica Toyote u Japanu na 11 dana", kazao je glasnogovornik kompanije.

To je povrh trodnevne obustave aktivnosti koju već u siječnju poduzima Toyota u domaćim tvornicama radi lakšeg izlaženja na kraj s osjetnim slabljenjem potražnje.

Prvi gubitak u povijesti

Toyota je prošlog mjeseca prognozirala prvi u svojoj povijesti godišnji operativni gubitak, za što je okrivio "nazapamćenu krizu" u globalnoj automobilskoj industriji.

Međutim, predsjednik tvrtke Katsuaki Watanabe očekuje oporavak potražnje u drugoj polovici godine. "No, mišljenja sam da će rast biti postupan", kazao je novinarima.

Toyota koja se utrkuje s posrnulom američkom tvrtkom General Motors za mjesto najvećeg svjetskog proizvođača vozila, već je počela smanjivati proizvodnju u domaćim, američkim, kanadskim i francuskim tvornicama. Također planira otpustiti 3.000 privremeno zaposlenih u Japanu, gdje proizvodi vozila za domaće i inozemna tržišta.

Tvrtka je ovih dana izvijestila o 37-postotnom padu prodaje na američkom tržištu u prosincu, završivši tešku godinu tijekom koje je prodaja japanskog giganta na tom najvećem svjetskom tržištu vozila pala za 16 posto, na 2,2 milijuna vozila.

Globalno usporavanje snažno je pogodilo japanske proizvođače vozila, kojima je proteklih godina uvelike na ruku išla snažna svjetska potražnja. Toyota je ostvarivala goleme dobiti uslijed potražnje u inozemstvu za ekološkim hibridnim vozilima, posebice u SAD-u. No potražnja je osjetno pala na tržištima zapada nakon što su kreditni kolaps i sve veća nezaposlenost odvratili ljude od kupnje vozila.

I Japanci kupuju manje vozila. Prodaja novih vozila u Japanu pala je prošle godine na najnižu razinu od 1974., pokazuju najnoviji podaci japanskog udruženja prodavatelja automobila. Domaća prodaja, bez malih vozila, pala je za 6,5 posto u odnosu na godinu ranije, na 3,2 milijuna vozila, objavilo je udruženje. (hina/metro-portal)

07.01.2009. 14:18:59
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh