« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 godina i 4 mjeseca
MA DA?

Tost i pečeni krumpiri mogu biti opasni po zdravlje

Kruh treba tostirati, a krumpire peći samo do zlatne boje kako bi se smanjio rizik konzumiranja kemijskog spoja koji može uzrokovati rak

Krumpire se ne bi trebalo prepeći
Krumpire se ne bi trebalo prepeći (Arhiva)
Više o

pečenje

,

tost

,

škrob

,

akrilamid

Toster se nalazi gotovo u svakom kućanstvu, a o ljubavi Hrvata prema pečenom krumpiru mogle bi se napisati stranice i stranice tekstova samo na temelju recepata koje možete naći online, no pazite li kako to radite?

Naime, agencija za standardiziranje hrane (FSA) preporuča da se pažljivo slijede upute i da se izbjegava da hrana dobije smeđu boju. Opasnost se nalazi u spoju nazvanom akrilamid, koji se nalazi u puno vrsta hrane i prirodan je produkt procesa zagrijavanja

Akrilamid se stvara kada se hrana s visokim udjelom škroba peče na tavi i na roštilju ili prži predugo na visokim temperaturama, prenosi BBC upozorenje znanstvenika.

Njegove najviše razine su u škrobnoj hrani koja se termički obrađuje iznad 120 stupnjeva, kao što su kruh, pahuljice, krekeri, keksi ili kava.

Kada se kruh stavlja u toster, proizvodi se akrilamid. Što je tost tamniji, to ima više tog spoja.

Pazite li koliko jako tostirate kruh?

FSA kaže da nije posve jasno koliko akrilamida ljudski organizam može tolerirati, ali smatra da ga svi jedu previše, stoga inzistira na zlatnoj boji kod pečenja, prženja i tostiranja namirnica s puno škroba te savjetuje da se pažljivo slijede upute za pripremu kod podgrijavanja škrobnih namirnica.

Pritom ponavlja već poznate upute o uravnoteženoj prehrani s pet porcija voća i povrća dnevno.

Istraživanja na životinjama pokazala su da je akrilamid toksičan za DNA i uzrokuje karcinom, tako da znanstvenici pretpostavljaju da se isto odnosi i na ljude, iako zasad nema konačnih dokaza koji bi to potkrijepili.

Stoga neki od njih drže da je ključna razina izloženosti, te da razina koju ljudi konzumiraju ne predstavlja realnu opasnost.

David Spiegelhalter, profesor na sveučilištu Cambridge tvrdi da nema dokaza o štetnosti ove količine akrilamida koju ljudi uzimaju niti posebne koristi od smanjivanja.

No, bilo kako bilo - nema štete ako se malo pripazi...

23.01.2017. 15:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh