Torta Makarana i ostali specijaliteti
Završena fešta delicija, proglašeni pobjednici i Vitezovi kulinarstva
 
	Podjelom nagrada i priznanja završena je večeras u Makarskoj gastronomska manifestacija "Biser mora 2009" što ju je pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Stipe Mesića organizirao Savez kuhara mediteranskih i europskih zemalja iz Splita.
Nakon održanih današnjih enoloških i gastroradionica, na izboru torte Makarane održane u hotelu Meteor, između 15 "meštara" te poznate makarske slastice najbolju je tortu pripremio Hotel Biokovo iz Makarske.
Pobjednici ovogodišnjeg "Bisera mora 2009" između 57 kuhara iz zemlje i inozemstva prvo mjesto pripalo je Željku Nevenu Bremecu iz Lovrana, drugoplasirani je bio Janez Dolšak iz Slovenije a treće mjesto je pripalo Špiru Ravliću iz Splita.
Vitezi kulinarstva postali su Robert Ripli iz kluba Gastronomadi, Josip Žuvela iz Dubrovnika i istarski župan Ivan Jakovčić. (hina/metro-portal)
ISPROBAJTE IZVORNI RECEPT
NADJEV
-      15 jaja
-      70 dkg šećera u prahu
-      4 do 6 vanilin šećera
-      80 dkg do 1 kg poprženih pa mljevenih badema
-      sode bikarbone na vrhu noža
-      1 žlica rastopljenog masla ili masti
-      6 do 8 žlica maraskina
-      2 do 3 žlice ruma
-      malo ružinog likera
-      sok od dvije naranče i 1 limuna
-      kora od 2 naranče i 2 limuna
-      1 orašćić naribani
-      1 baškotin naribani (ako je previše tekuća fila)
TIJESTO
-      40 dkg brašna
-      10 dkg šećera
-      15 dkg masla
-      3 žumanca
-      nastrugana kora od jednog limuna
-      malo maraskina
-      samo malo vode










Novi komentar