« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 16 godina
Biser mora 2009

Torta Makarana i ostali specijaliteti

Završena fešta delicija, proglašeni pobjednici i Vitezovi kulinarstva

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Jadran Babić, CROPIX)
Više o

Biser mora 2009

,

torta Makarana

,

gastronomska manifestacija

Podjelom nagrada i priznanja završena je večeras u Makarskoj gastronomska manifestacija "Biser mora 2009" što ju je pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Stipe Mesića organizirao Savez kuhara mediteranskih i europskih zemalja iz Splita.

Nakon održanih današnjih enoloških i gastroradionica, na izboru torte Makarane održane u hotelu Meteor, između 15 "meštara" te poznate makarske slastice najbolju je tortu pripremio Hotel Biokovo iz Makarske.

Pobjednici ovogodišnjeg "Bisera mora 2009" između 57 kuhara iz zemlje i inozemstva prvo mjesto pripalo je Željku Nevenu Bremecu iz Lovrana, drugoplasirani je bio Janez Dolšak iz Slovenije a treće mjesto je pripalo Špiru Ravliću iz Splita.

Vitezi kulinarstva postali su Robert Ripli iz kluba Gastronomadi, Josip Žuvela iz Dubrovnika i istarski župan Ivan Jakovčić. (hina/metro-portal)

ISPROBAJTE IZVORNI RECEPT

NADJEV

  • 15 jaja
  • 70 dkg šećera u prahu
  • 4 do 6 vanilin šećera
  • 80 dkg do 1 kg  poprženih pa mljevenih badema
  • sode bikarbone na vrhu noža
  • 1 žlica rastopljenog masla ili masti
  • 6 do 8 žlica maraskina
  • 2 do 3 žlice ruma
  • malo ružinog likera
  • sok od dvije naranče i 1 limuna
  • kora od 2 naranče i 2 limuna
  • 1 orašćić naribani
  • 1 baškotin naribani (ako je previše tekuća fila)

TIJESTO
  • 40 dkg brašna
  • 10 dkg šećera
  • 15 dkg masla
  • 3 žumanca
  • nastrugana kora od jednog limuna
  • malo maraskina
  • samo malo vode
Od sastojaka za tijesto napraviti masu,koja se mora dobro izraditi. Od dijela se razvije tanki list kojim se obloži podloga za tortu, po dnu i okolo stijenki. Dio koji je ostao izrežete na trakice koje stavite na vrh torte prije pečenja.
Za nadjev posebno umutite žumance sa šećerom, dodajte ostale navedene sastojke te na kraju dodajte pjenasto umućene bjelanjke. Nadjev ulijte u kalup za tortu, te po vrhu stavite ostatak tijesta koje ste narezali na trakice pa ih prekrižite da izgleda atraktivnije.
02.03.2009. 04:03:47
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh