Torta Makarana i ostali specijaliteti
Završena fešta delicija, proglašeni pobjednici i Vitezovi kulinarstva
Podjelom nagrada i priznanja završena je večeras u Makarskoj gastronomska manifestacija "Biser mora 2009" što ju je pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Stipe Mesića organizirao Savez kuhara mediteranskih i europskih zemalja iz Splita.
Nakon održanih današnjih enoloških i gastroradionica, na izboru torte Makarane održane u hotelu Meteor, između 15 "meštara" te poznate makarske slastice najbolju je tortu pripremio Hotel Biokovo iz Makarske.
Pobjednici ovogodišnjeg "Bisera mora 2009" između 57 kuhara iz zemlje i inozemstva prvo mjesto pripalo je Željku Nevenu Bremecu iz Lovrana, drugoplasirani je bio Janez Dolšak iz Slovenije a treće mjesto je pripalo Špiru Ravliću iz Splita.
Vitezi kulinarstva postali su Robert Ripli iz kluba Gastronomadi, Josip Žuvela iz Dubrovnika i istarski župan Ivan Jakovčić. (hina/metro-portal)
ISPROBAJTE IZVORNI RECEPT
NADJEV
- 15 jaja
- 70 dkg šećera u prahu
- 4 do 6 vanilin šećera
- 80 dkg do 1 kg poprženih pa mljevenih badema
- sode bikarbone na vrhu noža
- 1 žlica rastopljenog masla ili masti
- 6 do 8 žlica maraskina
- 2 do 3 žlice ruma
- malo ružinog likera
- sok od dvije naranče i 1 limuna
- kora od 2 naranče i 2 limuna
- 1 orašćić naribani
- 1 baškotin naribani (ako je previše tekuća fila)
TIJESTO
- 40 dkg brašna
- 10 dkg šećera
- 15 dkg masla
- 3 žumanca
- nastrugana kora od jednog limuna
- malo maraskina
- samo malo vode
Novi komentar