« Ekosfera
objavljeno prije 2 godine i 6 mjeseci
EHHH...

Toplinski valovi u budućnosti bit će sve češći i pogubniji

Od Doline smrti do Bliskog istoka, od indijskog potkontinenta do subsaharske Afrike, globalno zagrijavanje već je milijunima ljudi život učinilo nepodnošljivim

Klimatske promjene su stvarno problematične
Klimatske promjene su stvarno problematične (Arhiva)
Više o

vrućine

,

toplinski udar

,

toplinski val

Ako se ništa ne poduzme da se uspore klimatske promjene, rekordne temperature i smrtonosni toplinski valovi bit će samo još gori, upozoravaju stručnjaci.

Najtoplije mjesto u svijetu službeno je Dolina smrti u Kaliforniji. Ali i ondje temperature rastu.

"Prosječne temperature u ljetnim mjesecima više su nego prije dvadesetak godina", kaže Abby Wines, glasnogovornica Nacionalnog parka Doline smrti.

Najtopliji mjesec

Drugu godinu zaredom ovog je ljeta ondje izmjereno čak 54,4 stupnja Celzija. Potvrdi li podatak Svjetska meteorološka organizacija, bit će to najviša zabilježena temperatura otkako postoje mjerenja.

Po američkoj klimatskoj agenciji NOAA, srpanj 2021. bio je najtopliji mjesec zabilježen na Zemlji.

"Mnoge pogađa ova nepodnošljiva vrućina, a nas siromašne najviše", rekao je AFP-u Kuldeep Kaur, stanovnik Sri Ganganagara na granici Indije i Pakistana.

Pola svijeta dalje, u zapadnoj Kanadi, ovo su ljeto temperature išle preko četrdeset. "Nepodnošljivo. Nemoguće je boraviti vani", rekla je Rosa iz Vancouvera.

Još samo dva stupnja

Više temperature pokretačka su snaga češćih i intenzivnijih suša, šumskih požara, oluja, čak i poplava, a sve češći toplinski valovi pogubni su za poljodjelstvo i agrikulturu. I potencijalno fatalni za ljude.

"Poplava nosi nekoliko smrti, možda nekoliko desetaka. A u svakom ekstremnijem toplotnom valu tisuće je mrtvih. A znamo da se toplotni udari multipliciraju", rekao je klimatolog Robert Vautard, ravnatelj francuskog Instituta Pierre-Simona Laplacea.

Ako se svijet zagrije za još samo dva stupnja, četvrtina svjetske populacije suočit će se katastrofalnim toplotnim valovima najmanje jednom u pet godina, navodi se u UN-ovu izvješću koje je pribavio AFP uoči klimatskog samita koji počinje 31. listopada u Glasgowu.

Beduinima u Saudijskoj Arabiji vrućina je poznata stvar.

"Mislim da su sad najmanje 43 stupnja, a tek je devet ujutro", kaže Najef al-Šamari i dodaje da će temperatura u danu doseći i 50 stupnjeva.

"Ali nama je to normalno, navikli smo. Nismo zabrinuti", dodaje taj beduin čija obitelj naraštajima uzgaja deve. Ne znaju da bi rast temperatura mogao zaprijetiti njihovu sredstvu prihoda.

COP26 mora biti prekretnica

"Ovakve bi temperature mogle utjecati čak i na životinje koje dobro podnose vrućine, poput deva ili koza, u opasnosti je i poljoprivreda pa će ekstremno visoke temperature zaprijetiti i proizvodnji hrane", pojasnio je George Zittis s Ciparskog instituta u Nikoziji.

Legenda kaže da su močvare u pojasu između slavnih rijeka Eufrata i Tigrisa bile dom biblijskom Rajskom vrtu. No vrućine prijete i tim područjima.

"Temperature iznad 50 stupnjeva smetaju ribama, životinjama, ljudima i turizmu", kaže mjesni brodar Razak Džabar, koji razmišlja o odlasku iz močvarnih područja u kojima je odrastao.

"Klimatski sastanak na vrhu COP26 mora biti prekretnica. Sve zemlje se moraju obvezati na nultu emisiju do sredine stoljeća i predstaviti jasan, vjerodostojan i dugoročan plan kako to kane ostvariti", rekao je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres.

30.10.2021. 18:55:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    31.10.2021. 08:19
    vrućine će biti i 10.mjesecu
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh