« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
NOVI PREDSJEDNIK

Održana generalna proba inauguracije Ive Josipovića

Na pozornici čiju je scenografiju napravio Ivica Propadalo a cvijećem ju ukrasio Saša Šekoranja, uz Josipovića će biti supruga Tatjana i kći Lana

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Davor Pongračić/Cropix)
Više o

Stjepan Mesić

,

Saša Šekoranja

,

Mirando Mrsić

,

Ivo Josipović

,

inauguracija

,

Tatjana Josipović

,

Lana Josipović

,

Ivica Propadalo

Na Markovom je trgu u podne održana generalna proba sutrašnje inauguracije Ive Josipovića koja bi trebala trajati nešto više od pola sata, a novost je da će na pozornici biti cijela obitelj novog predsjednika.

Na pozornici koja je za tu prigodu montirana s južne strane crkve sv. Marka tako će, uz Josipovića biti i njegova supruga Tatjana i kći Lana, te suci Ustavnoga suda na čelu s predsjednicom Jasnom Omejec.

Svečanoj će inauguraciji, prema najavama, nazočiti deset šefova država iz regije i srednje Europe, izaslanstva devet organizacija, sedamdesetak ostalih državnih izaslanstva, predstavnici političkog, vjerskog i društvenog života zemlje, te brojni građani.

Svečanost počinje u 11.55 sati, a nakon što Grički top označi podne i prestanu zvoniti zvona s crkve sv. Marka hrvatsku himnu "Lijepa naša" izvest će Akademski zbor "Ivan Goran Kovačić" i dječji zbor "Zvjezdice".

Obitelj Josipović prema pozornici dolazi iz smjera Ćirilometodske ulice, a posljednji na inauguraciju dolazi Stjepan Mesić sa suprugom Milkom. Prije nego što zauzme mjesto u prvome redu, Mesić će kao vrhovni zapovjednik posljednji put proći kraj postrojenih vojnika Počasne zaštitne bojne u tzv. tihom prijavku.

Na stolu koji se nalazi na pozornici novi će predsjednik potpisati svečanu prisegu, a postavljena je i govornica na kojoj se nalazi Ustav na koji Josipović priseže. Prilikom same prisege, Josipović lijevu ruku drži na Ustavu, a desnu u zraku, a nakon što je izgovori prima čestitku predsjednice Ustavnoga suda.

Josipović zatim sjeda za stol i potpisuje tekst prisege, da bi potom održao i inauguracijski govor. Nakon govora silazi s pozornice i prima čestitke, a potom zauzima mjesto u auditoriju te slijedi kratki glazbeni program, koji ujedno označava i kraj inauguracije. Josipović potom pješice odlazi do palače Dverce gdje je pripremljen ručak za šefove država s kojima su nakon ručka predviđeni kratki bilateralni sastanci.

 

Troškovi plaćeni u Uredu predsjednika

Mirando Mrsić, koji je vodio Josipovićevu izbornu kampanju, izjavio je prilikom generalne probe kako će inauguracija koštati manje od pola milijuna kuna. "To će biti plaćeno iz Ureda predsjednika, a mi ćemo shodno prijašnjim običajima tražiti da se ta sredstva vrate u Ured iz pričuve u proračunu koja postoji za takve namjene", dodao je.

Mrsić nije htio govoriti o novom sastavu predsjednikova ureda, najavivši da će on biti predstavljen u petak na konferenciji za novinare. Potvrdio je da će Josipović svoj prvi bilateralni susret održati već danas, s pomoćnikom državne tajnice SAD-a.

Scenografiju je za pozornicu napravio Ivica Propadalo, a cvijećem ju ukrasio Saša Šekoranja. Sve će najave tijekom inauguracije izgovarati glumac Tarik Filipović. Uz hrvatske i zastave EU koje obrubljuju pozornicu s lijeve i desne strane, iznad pozornice dominira "plavi val" na kojem piše "inauguracija predsjednika Republike Hrvatske", a iznad njega hrvatski simbol - crvena kocka.

Pozornica za drukčijeg predsjednika

Propadalo je novinarima na Markovom trgu izjavio kako ga je kod izrade scene vodila ideja da je Josipović "drukčiji predsjednik".

"Imao sam otvorene ruke da napravim neki novi val na kojem je simbol Hrvatske, kockica. Dakle, novi vjetar, nešto novo u hrvatskoj državi", kazao je Propadalo i kao posebnost naglasio natpis na stolu na kojem će Josipović potpisati prisegu. Riječ je o latinskom natpisu "obliti privatorvm pvblica curate" koji se nalazi u Kneževom dvoru u Dubrovniku, a znači "zaboravi privatno, radi za opće".

Pozornica će biti ukrašena s 400 bijelih amarilisa koji se neće nalaziti u vazama već, kako je novinarima kazao Šekoranja, na stalcima i izgledat će "kao da raste iz scene, poput cvjetnog polja". (hina/metro-portal)

17.02.2010. 15:25:16
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh