« Glazba
objavljeno prije 10 godina i 9 mjeseci
Spona predstavlja

Tomislav Goluban & Little Pigeon's ForHill Blues

Blues za Zagorske brege u prodaji

Više o

Aquarius Records

,

Tomislav Goluban

Tomislav "Little Pigeon" Goluban svojim trećim studijskim albumom Zagorje Blues definitivno postaje glazbeni ambasador Hrvatskog Zagorja u punom smislu te riječi.

Osvojite album na Metro portalu!

Vještina kojom je američku korijensku glazbu prilagodio zagorskim bregima i pripadajućoj životnoj filozofiji te još više kako je tradicionalne zagorske popevke i cjelokupnu zagorsku ikonografiju transponirao u blues - upravo je nevjerojatna. Pod parolom "Misli globalno - djeluj lokalno", Goluban je u delta blues autorskih pjesmama izvrsno uklopio "Puru z mlinci", "Na ščapu gače", "Guske i sijeno", "Goluba v ruki" i "Nedeljni ancug", dok je s druge strane tradicionalne "Išel budem v kleticu" i "Oj, mladosti moja" te nadinsko cvitaranje nevjerojatno uspješno prelio u vode Mississippija bez da bi se s originala ispralo imalo emocija, snage i uvjerljivosti.

Plus - tu je i nadahnuta obrada "Kaj god blues" iz 1971. godine, prve hrvatske pjesme na kajkavskom narječju u kojoj je upotrijebljena riječ blues. Spajajući naizgled nespojivo, trudeći se da Krapinica postane pritoka Mississippija odnosno da pamuk postane općeprihvaćena biljna kultura od Hraščine na istoku do Sutle na zapadu i od Ivančice na sjeveru do Medvednice na jugu, Goluban se na novom albumu na dužinu bodeža približava etno-bluesu. Dodamo li tome i činjenicu da je nakon dva, uglavnom «engleska» albuma, novi u potpunosti otpjevan na hrvatskom, samouki usnoharmonikaš iz kuće kraj pruge u Grabrovcu se nameće kao ultimativni glazbeni poslanik "sa škrlakom" kojeg se bez ustezanja može pokazati Europi i svijetu.

Usprkos jezičnom saltu i bijegu iz voljenoga tradicionalnog blues geta, mali je golub od prethodnih albuma zadržao vedrinu, svježinu, optimizam i odličnu mjeru za instrumentale i goste. Svaki od četiri instrumentala na albumu Zagorje blues dobila su zahvaljujući njima sasvim nove kromatske i dijatonske boje. "Išel budem v kleticu" na Chicago way je obojao virtuozni Joe Filisko, onomatopejsku "Vidimo se i pčele" Boris Šaronja, Ante Prgin te Gordana i Miroslav Evačić, song za tancanje "Cvitara blues" ufolklorio je Dragan Brzoja, a 7-minutni "Vinski vrh" za sam kraj albuma ubajkovili su Davor Rodik i Nikola Santro. U već ranije sa singlova poznatim pjesmama "Libertin" i "Brzi vlak" gostuju vila Lidija Bajuk, odnosno skijovođa Ivica Kostelić, a u definitivno najsugestivnijoj izvedbi pjesme "Oj, mladosti moja" briljira Kvartet Gubec.

Naposljetku treba spomenuti i meštre Golubanovog pratećeg sastava "Little Pigeon's ForHill Blues" koji su vrhunski odradili svoj posao. To su Darko Aljinović - File (klavijature), Tomi Novak (bas) i Mihael Vlah (bubanj) te zagorski tekstopisac Zvonko Kudelić - Žuna, autor većine tekstova.

Ne znamo kakvu je glazbu svojevremeno volio Matija Gubec, no sigurni smo da bi - kad bi je mogao čuti - volio zagorski blues malog goluba. Ako ne iz glazbenih, a onda iz rebelijanskih razloga. Gupca bi se sigurno dojmilo kako goloruki Tomislav naoružan samo usnom harmoničicom iz samog zabočkog srca Hrvatskog zagorja uporno juriša na američke i europske blues festivale.

Novi Golubanov album i njegov strasni spoj Zagorja i Bluesa zvuče snažno, iskreno, nepretenciozno i emocijski nabijeno zato što je Goluban štucajući živicu, koseći travu, farbajući ogradu, ispraćajući cugove i glazbeno promišljajući svoje brege, iskopao stvarni zagorski životni blues koji kao da ga je zakopan čekao u Stubičkim Toplicama još od Seljačke bune.

03.11.2009. 13:57:10
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh