« Hi-tech
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
CIJENA TEHNOLOGIJE

Tom Tom navigacija odavala podatke policiji

Navigacijski uređaji Tom Tom nizozemskoj policiji su pomagli pri postavljanju radara

Sve više cyber drukera koji nas špijuniraju
Sve više cyber drukera koji nas špijuniraju (Tom Tom)
Više o

zaštita privatnosti

,

Tom Tom navigacija

,

odavanje podataka

,

suradnja s policijom

Korisnici navigacijskih uređaja nizozemske tvrtke TomTom ubuduće će malo razmisliti prije nego što daju gas. Njihov stil vožnje, pa tako i dionice na kojima se vozi malo brže,  uređaji TomTom su pohranjivali radi analize u svrhu daljenjg razvoja uređaja.

Problem je u tomu što su ti podaci, kako piše nizozemski dnevnik „Algemeen Dagblat", završili u rukama policije koja će na temelju tih podataka, dakle informacija o tome gdje nizozemski vozači vole sjesti na papučicu gasa, postavljati radare.

Privatna sfera nije ugrožena

„Ljudi se osjećaju prevarenima. Mislili smo da se uz pomoć naših podataka poboljšava sustav. Međutim, sada su ti podaci usmjereni protiv nas", kaže Guido van Woerkom iz nizozemskog auto-moto kluba ANWB. TomTom je najavio da će odmah prestati s usklađivanjem podataka s policijom. "To ne želimo ni mi ni naše mušterije", izjavio je Harrold Goddijn, šef tvrtke.

On je istodobno ustvrdio da, iako policija posjeduje podatke, privatna sfera korisnika TomTom uređaja nije bila ugrožena ni u jednom trenutku. "TomTom nema mogućnost praćenja sakupljenih podataka o pojedinačnom uređaju ili kupcu. To ne može ni policija", kaže Goddijn. TomTom je najavio da će se pobrinuti da se ovakvi slučajevi ne ponove u ostalim zemljama. Korisnicima je poručeno da ako žele sami mogu isključiti funkciju sakupljanja podataka na svom uređaju.

TomTom je nakon slabe prodaje u prvom kvartalu ove godine, smanjio poslovni cilj za 2011. U usporedbi s prošlom godinom, prodaja je manja za jedan posto. Prodaja mobilnih navigacijskih uređaja je smanjena za čak 16 posto. TomTom računa da će ove godine prihod iznositi između 1,425 i 1,475 milijardi eura. Nizozemska tvrtka u svojim analizama navodi da je razlog smanjenja prodaje navigacijskih sustava sve jača ponuda ovakvih usluga i preko mnogobrojnih smartphonea.

 

Piše: Mehmed Smajić / Deutsche Welle
01.05.2011. 12:59:59
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    SportMagazin
    02.05.2011. 00:03
    takve firme treba bojkotirati dok ne propadnu još im plaćaš još te zrabljuju i to policji nema gore stvari
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh