« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
GRAD DUHOVA

Tokio strahuje od radijacije, ulice sablasno prazne

Ulice Tokija, inače prepune užurbanih prolaznika, u srijedu su sablasno prazne zbog straha stanovnika od mogućeg katastrofalnog istjecanja radioaktivnosti iz NE Fukushime

Fotografija vijesti
Više o

Japan

,

Tokio

,

strah

,

radijacija

Dok japanske vlasti pokušavaju spriječiti istjecanje radioaktivnosti iz nuklearnog kompleksa koji se nalazi 240 km sjeverno od Tokija, dijelovi te metropole nalikuju na grad duhova. Brojne škole su zatvorene, tvrtke su smanjile opseg posla i dopustile radnicima da ostanu kod kuće, a zračne luke prepune su putnika koji žele hitno napustiti zemlju.

Multinacionalne kompanije počele su evakuirati svoje međunarodno osoblje pošto su u Tokiju i obližnjim područjima zabilježene niske razine radijacije. Privatne zrakoplovne tvrtke preplavljene su zahtjevima za izvanrednim evakuacijskim letovima, što je dovelo do znatnog rasta cijena, prenosi Reuters.

Dio stanovnika japanskog glavnoga grada napustio je Tokio, a drugi su počeli gomilati zalihe hrane i druge robe, te su neke trgovine ostale bez roba poput svijeća, plina u bocama i vreća za spavanje. Većina građana ostala je u svojim domovima i ne želi izlaziti na ulice. "Kao da je nedjelja", rekao je taksist Kazushi Arisawa koji je više od sat vremena čekao ispred poslovne zgrade gdje obično nađe mušterije u roku od nekoliko minuta. "Isto tako, danas je vjetrovito pa se ljudi boje radijacije", dodao je 62-godišnji taksist za Reuters.

Zasad su takva strahovanja neutemeljena. Vjetrovi iznad nuklearke Fukushima pušu prema oceanu, a čak i najviša razina radioaktivnosti zabilježena u Tokiju u utorak ne predstavlja opasnost za zdravlje ljudi. U Tokiju je izmjereno najviše 0,809 mikrosiverta na sat, nakon što je u nuklearki Fukushima eksplodirao vodik. To je deset puta niže od razine zračenja koje bi primio čovjek izložen cijeli sat rendgenskom zračenju pri snimanju zuba.

Tijekom utorka razina radijacije se smanjila te je prosječno iznosila samo 0,109 mikrosiverta, što je tek neznatno iznad normalne razine. Ti podaci ipak nisu umanjili zabrinutost javnosti koja strahuje od moguće velike havarije u oštećenoj nuklearki. Panika oko istjecanja radioaktivnosti donekle je zasjenila strahovite razmjere katastrofe na sjeveroistoku Japana, gdje su u potresu i tsunamiju s lica zemlje izbrisani čitavi gradovi, a prema posljednjim podacima broj poginulih mogao bi znatno premašiti 11,000.

16.03.2011. 12:11:43
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh