« Svijet
objavljeno prije 10 godina
WTF?!

Tko vodi proruske separatiste?

S istoka Ukrajine stižu vesti o novim napetostima, ali i izjave izvjesnog Denisa Pušilina koji se proglasio za šefa samoproglašene Republike Donjeck

Samoproglašeni šef samoproglašene Republike
Samoproglašeni šef samoproglašene Republike (Facebook)
Više o

Ukrajina

,

ukrajinska kriza

,

Denis Pušilin

Uprkos pozivima sa Zapada, iz Kijeva i iz Moskve, situacija na istoku Ukrajine je i dalje napeta. Na jednoj kontrolnoj točci je došlo do pucnjave u kojoj je bilo mrtvih u redovima pro-ruskih separatista, a ukrajinska vlada javlja o uspješnom razoružavanju nekih militantnih osoba na istoku zemlje. Istovremeno nema nagovještaja da će se pro-ruski aktivisti povući iz okupiranih zgrada, dogovor iz Ženeve nije impresionirao separatiste u Donjecku, Lugansku i Slavjansku. A u međuvremenu se oglasio i izvjesni mladić koji tvrdi da je šef samoproglašene Narodne Republike Donjeck. Ime mu je Denis Pušilin.

Nitko za njega nije čuo?

On nastupa odmah u velikom stilu: Lider „Republike Donjeck" traži ostavku vlade u Kjevu. Ukoliko se to ne dogodi, dobrovoljci neće položiti oružje i napustiti okupirane zgrade u gradovima na istoku zemlje. „Suglasni smo sa tim da se zgrade moraju osloboditi. Ali prije toga to moraju učiniti Jacenjuk i Turčinov, koji nezakonito obavljaju funkcije neposredno nakon državnom udara", izjavio je Pušilin.

Mlad, samouvjeren i nepoznat. Ovaj 32-godišnji privrednik se već nekoliko dana predstavlja kao glasogovornik „Republike Donjeck". Prije toga je za njega malo tko čuo.

Pušilin se već ranije pokušao profilirati na političkoj sceni Ukrajine. Godine 2012. bio je na izbornoj listi partije „Mi imamo cilj" u kijevskom okrugu, ali mu je zastupnička funkcija promakla. I tada je njegov izborni program sadržavao razna obećanja ruskoj manjini. Ipak, o njemu se malo zna.

Završio je srednju školu, voli boks i putovanja. Na facebook-profilu Denisa Pušilina zakačen je interview za rusku novinsku agenciju „RIA Novosti" i mnoštvo osobnih fotografija, uključujući i nekoliko njih u kupaćem kostimu. Ne djeluje baš kao da ima puno sljedbenika na društvenim mrežama. Njegovi „postovi" imaju svega nekoliko „lajkova".bio čuo. Zasada njegove izjave u ukrajinskim i ruskim medijima prolaze nezapaženo. Međutim, čovek sa bradom koji tvrdi da je šef samoproglašene Republike nije potpuni anonimus.

Rijetko ko među pro-ruskim aktivistima zna za njega. Neke je čak uspio i razljutiti. „Nikada ranije nisam čuo za njega. Ne znam ni odakle dolazi", kaže jedan pripadnik dobrovoljačkih snaga, koji brani barikade, a koji želi ostati anoniman. On se u narodu predstavlja kao partner za razgovore, ali on je nije pretjerano važan, jer nekakav lider pro-ruskih aktivista uopće i ne postoji, dodaje ovaj mladić.

Zaklon za ostale?

Izgleda da i ukrajinski politolozi imaju slično mišljenje. Volodimir Kipenj je šef Instituta za društvene studije u Donjecku. „Takvi ljudi nisu pretjerano zanimljivi kao osobe. Njihova funkcija je samo širenje određenih informacija", kaže Kipenj. Za njega je Pušilin obična „marioneta" sa ciljem daljnje destabilizacije regije. Pri tome, on predstavlja neku vrstu zaklona za one, koji ne žele ili ne smiju tako nastupati u javnosti i iznositi informacije s rizičnim posljedicama.

Ali to ne znači da je njegov zadatak bezopasan. Početkom ožujka se sa sličnim izjavama u medijima pojavljivao „narodni guverner" Pavel Gubarev. Nekoliko dana kasnije ukrajinske snage sigurnosti SBU su uhapsile tog 31-godišnjeg studenta istorije. Privođenje je obrazloženo spriječavanjem „nasilnog napada na državne institucije i zavjere, koja bi mogla narušiti teritorijalni integritet Ukrajine". Gubarev je, prema nepotvrđenim informacijama i dalje u zatvoru, u Kijevu.

Piše: Stephanie Höppner/Jakov Leon/DW
22.04.2014. 14:05:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh