« Ostali sportovi
objavljeno prije 9 godina
POI

Tko je izmislio Paraolimpijske igre

Na 14. paraolimpijskim igrama u Londonu sudjeluje više od 4.200 sportaša iz 166 zemalja, a utemeljio ih je jedan njemački neurolog

Paraolimpijske igre traju već šezdeset godina
Paraolimpijske igre traju već šezdeset godina (Arhiva)
Više o

paraolimpijske igre

,

London 2012

,

Ludwig Guttman

Eva Löffler je "gradonačelnica" Paraolimpijskog sela u Londonu. Ona je i veleposlanica paraolimpijskog pokreta - žena koja simbolizira prošlost i budućnost. Eva je zapravo hodajuća povijest Igara. Ona je kćerka Ludwiga Guttmanna. Sir Ludwig Guttmann je utemeljitelj Paralympicsa. "On bio bio tako ponosan da danas može biti u Londonu, njegov se san ispunio", priča kćerka o svom pokojnom ocu.

U srijedu (29.8.) počinju 14. paraolimpijske igre, sportsko natjecanje za osobe s invaliditetom (naslovna fotografija: Paralympics 1957. u Engleskoj). U 20 sportova planirano je održavanje 502 natjecanja. Iz Njemačke u London putuje 150 sportaša, iz Hrvatske 25 (u pet sportova). Organizatori žele upriličiti sportsko slavlje s puno rekorda, ali žele i podsjetiti na povijest pokreta. Paraolimpijske igre u Londonu vraćaju se svojim korijenima. A to je i priča Eve Löffler.

Konačno u javnosti

Njemački neurolog Ludwig Guttmann, sin jednog židovskog ugostitelja, u svojoj je klinici u poljskom Wroclawu ponudio utočište za 60-tak židova koji su bježali od "Kristalne noći" 9. studenog 1938. Taj je datum ostao upisan u povijesnim knjigama kao početak nacističkog progona židova. "Kad je Gestapo došao, moj je otac izmislio da su oni bolesni", priča Löffler za BBC. Guttmann je i sam 1939. pobjegao u Eglesku, zajedno sa suprugom, dvoje djece i 40 tadašnjih maraka u džepu. U gradiću Stoke Mandevilleu u blizini Londona, on je revolucionirao tretman cerebralne paralize. Pacijente se više nije skrivalo u mračnim sobicama, o njima se počelo skrbiti po cijeli dan, a povisio im se i očekivani prosječni životni vijek.

"Guttmann je brzo shvatio da je tjelesna aktivnost važna za osobe s invaliditetom", kaže Rickie Burman, direktorica Židovskog muzeja u Londonu. Muzej se nalazi u četvrti Camden Town a njemačkom je neurologu posvetio izložbu prepunu impresivnih fotografija. Ujesen 1944. Guttmann je u obilasku bolnice naletio na pacijente koji su (u svojim kolicima) jurili po parketu i štapovima udarali jedan plosnati predmet. I Guttmann im se pridružio. Tako je rođena nova igra. Polo u kolicima za invalide.

Luk i strijela

Nakon toga su se i drugi pacijenti počeli baviti sportom. Kretanje je jačalo njihov imunološki sustav i samopouzdanje. 1948. Guttmann je uz samu bolnicu organizirao natjecanje u streljaštvu (luk i strijela) i stolnom tenisu za ratne invalide. "Igre" u Mandevilleu su počele krajem srpnja 1948. Na isti dan 63 godine kasnije u Londonu će biti otvorene Paraolimpijske igre. Kao 11-godišnja djevojčica Eva Löffler je bila aktivna na prvim Igrama, ona je pripremala opremu za streličare i skupljala je loptice kojima se igrao stolni tenis: "Kao židov moj je otac suosjećao s drugim manjinama."

"Guttmann je imao viziju u koju ni danas ne vjeruju mnogi ljudi: sport može povezati ljude s invaliditetom iz cijelog svijeta". To su riječi Chrisa Holmesa, koji o Guttmannu priča sa strahopoštovanjem. Bivši plivač je jedan od najuspješnijih britanskih sudionika paraolimpijskih igara u povijesti. U Londonu je zadužen za planiranje 14. paraolimpijskih igara.

Premijera

Prvi put su se u Rimu 1960. paraolimpijske igre počele održavati u četverogodišnjem ritmu. 1984. Igre su održane u Stoke Mandevilleu - Los Angeles, tadašnji domaćin velike ljetne Olimpijade nije htio pozdraviti (i) sportaše s invaliditetom. "Prošla su ta vremena", kaže Chris Holmes: "Nema više razlika između Paraolimpijskih i Olimpijskih igara, mi smo jedan organizacijski odbor!" Bez obzira radilo se o transportu, tehnici, opskrbi - oranizatori su 2012. u Londonu po prvi put u povijesti zajedno planirali održavanje i jednih i drugih igara.

Paralympics će u Londonu proteći u znaku rekorda: već je prodano oko 2,2 milijuna (od ukupno 2,5 milijuna) ulaznica, akreditirano je 6.000 novinara, svih 55 olimpijskih sponzora podržavaju i organizaciju Paralympicsa. Britanski TV-kanal Channel 4 najavio je da će s borilišta prenositi 150 sati natjecanja uživo.

Guttmannove igre

BBC je utemeljitelju Paralympicsa posvetio TV-dramu, a jedna od maskota Igara zove se - Mandeville. Ludwig Guttmann je preminuo 1980. godine. Mnogim je ratnim invalidima spasio život. Prije nekoliko tjedana u blizini Stoke Mandevillea otkrivena je i statua njemačkog židova.

"Sličnost je zapanjujuća", izjavila je njegova kćerka Eva Löffler: "Kao da su ga Paraolimpijske igre oživjele!"29.08.2012. 13:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh