« Ostali sportovi
objavljeno prije 11 godina i 8 mjeseci
POI

Otvorene Paraolimpijske igre u Londonu

Domaćini su priredili četverosatni spektakl boja, zvuka i energije, a program pod nazivom 'Prosvjećenje' predstavljao je 'neobično putovanje kroz otkrića i čuda znanosti

Otvorene su Paraolimpijske igre
Otvorene su Paraolimpijske igre (Arhiva)
Više o

paraolimpijske igre

,

paraolimpijci

,

otvaranje

,

London 2012

Dva tjedna nakon što se London oprostio od najboljih olimpijaca svijeta, u britanskoj prijestolnici otvorene su 14. paraolimpijske igre na kojima će nastupiti 4.200 sportaša iz 164 zemalja svijeta, među kojima i 25 hrvatskih sportaša.

POI su otvorene spektakularno pred 62.000 gledatelja na ispunjenom Olimpijskom stadionu. Čak se smilovalo i vrijeme. U srijedu je u Londonu veći dio dana padala kiša, no prestala je tik pred samo otvaranje. Domaćini su priredili četverosatni spektakl boja, zvuka i energije, a program pod nazivom 'Prosvjećenje' predstavljao je 'neobično putovanje kroz otkrića i čuda znanosti' kroz koje je gledatelje vodio slavni britanski fizičar Stephen Hawking koji je u mladosti obolio od amiotrofične lateralne skleroze (ALS).

"Nemojte gledati u zemlju i svoja stopala, gledajte u nebo i zvijezde, budite znatiželjni", poručio je Hawking.

Umjetnički direktori svečanosti otvaranja Bradley Hemmings i Jenny Sealey željeli su stvoriti spektakularan, ali istovremeno i human show kako bi javnost dodatno senzibilizirali prema osobama s invaliditetom i promijenili njihovu percepciju. "U tome nam je mnogo pomogao profesor Hawking koji nam je pomogao osmisliti brojne poruke koje smo integrirali u show", kazala je Sealey.

Paraolimpijske kao i Olimpijske Igre u Londonu otvorila je kraljica Elizabeta II. Ovo je prvi put da je kraljica otvorila POI, jer je igre u Stoke Mandewilu 1984. godine otvorio princ od Walsa.

Hrvatsku zastavu u mimohodu nacija u kojem su sudjelovale rekordne 164 zemlje nosio je atletičar Darko Kralj koji je prije četiri godine u Pekingu osvojio zlato u bacanju kugle. Poseban trenutak svečanosti bilo je paljenje baklje, a ta je čast pripala 84-godišnjoj Margareth Maughan, dobitnici zlatne medalje na paraolimpijskim igrama u Rimu 1960. Maughan je ušla u paraolimpijsku povijest kao dobitnica prve britanske medalje u povijesti POI.

U muzičkom dijelu programa nastupili su Flawless, Birdy, Orbital, Beverly Knight, tri DJ-a - DJ Walde, DJ Excalibah i Goldierock, te Spirit in Motion, David Toole... U programu je sudjelovalo više od 3.500 volontera u rasponu od deset do 80 godina.

30.08.2012. 10:06:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh