« Ostali sportovi
objavljeno prije 12 godina i 1 mjesec
DOPING

Lance Armstrong ostaje bez svih titula

Svaki čovjek u životu dođe do točke kada mora reći 'Sada je dosta', a za mene je taj trenutak došao sada, kaže Armstrong

Lance Armstrong odustaje od borbe
Lance Armstrong odustaje od borbe (Arhiva)
Više o

Lance Armstrong

,

doping

,

Tour de France

Sedmerostruki pobjednik Tour de Francea, američki biciklist Lance Armstrong objavio je u četvrtak da odustaje od borbe protiv optužbe za doping koju je protiv njega podigla Američka antidopinška agencija (USADA), koja je potom najavila da će mu oduzeti sve titule i doživotno mu zabraniti sudjelovanje u biciklističkim natjecanjima.

"Svaki čovjek u životu dođe do točke kada mora reći 'Sada je dosta', a za mene je taj trenutak došao sada", ustvrdio je Armstrong u izjavi objavljenoj na njegovoj web stranici Lancearmstrong.com.

USADA je u lipnju službeno optužila Armstronga za sustavno dopingiranje tijekom iznimne biciklističke karijere u kojoj je, nakon što je prebolio rak, čak sedam puta, između 1999. i 2005. godine, osvojio najprestižniju svjetsku biciklističku utrku Tour de France, što nije uspjelo nijednom drugom biciklistu.

Armstrong je odbacio optužbu, tvrdeći da nikada tijekom 25 godina profesionalne karijere nije koristio zabranjene supstance, no nije mu pomoglo jer je istraga nastavljena.

Nakon njegove objave da odbija dalje sudjelovati u USADA-inom procesu, kojeg je ocijenio "jednostranim i nepoštenim", glasnogovornica Antidopinške agencije Annie Skinner izjavila je da će USADA oduzeti Armstrongu svih sedam titula i doživotno mu zabraniti biciklistička natjecanja.

Ravnatelj USADA-e Travis Tygart istovremeno je izdao priopćenje u kojem kaže kako je to "žalostan dan za sve nas koji volimo sport i naše sportske junake".

To je žalostan primjer kako sportska kultura traženja pobjede pod svaku cijenu može nadjačati pošteno i fer natjecanje, ako nije podvrgnuta kontroli. No, za poštene sportaše to je jamstvo da će se buduće generacije moći ravnopravno natjecati bez upotrebe nedopuštenih stimulansa, naglasio je Tygart.

24.08.2012. 08:21:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Između redaka
    26.08.2012. 19:59
    Vrhunski sportaš....šteta što su ga tako uzeli na zub a nema nikakvog materijalnog dokaza
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh