« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
USKORO ODLUKA

Tko će graditi crnogorsku autocestu?

Dvojbe o tome tko će graditi crnogorsku autocestu od Bara do Boljara najvjerojatnije će biti riješene u utorak na sjednici vijeća za izgradnju autocesta

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (HAK)
Više o

Crna Gora

,

autocesta

,

izgradnja

Crnogorska je vlada ravno prije godinu dana, nakon objavljena natječaja, prihvatila ponudu hrvatskog konzorcija u kojem su Institut građevinarstva Hrvatske, splitski Konstruktor-inženjering i Tehnika, koja iznosi 2,77 milijarda eura. Drugorangirani ponuđač bio je grčko-izraelski konzorcij HCH Aktor, ponuda kojega je za više od milijardu eura premašivala cijenu hrvatskog konzorcija.

Početak radova, u listopadu prošle godine, označili su predsjednici triju vlada, Crne Gore, Hrvatske i Srbije, Milo Đukanović, Jadranka Kosor i Mirko Cvetković. Bilo je najavljeno da će, na temelju ugovora, vidljivi radovi početi u ovo proljeće.

Teškoće su nastale jer Konstruktor do kraja prošle godine nije mogao dostaviti crnogorskoj vladi valjana bankovna jamstva da će sav posao biti uredno financiran. Kako hrvatski građevinari nisu mogli osigurati ta jamstva, vlada u Podgorici im je produljila rok za 60 dana, koji je upravo istekao.

U međuvremenu, kako ne bi kasnila provedba projekta, crnogorska je vlada počela neslužbene pregovore s konzorcijem HCH-Aktorom. U međuvremenu Konstruktor je dostavio jamstva za gotovo polovicu potrebnog iznosa, a za ostalo pokušava naći jamstva kod međunarodnih novčarskih ustanova.

U Podgorici je neslužbeno najavljeno da bi crnogorska vlada mogla za određeno vrijeme Konstruktoru dati joše jedan rok da dostavi valjana jamstva. Sjednica vijeća za izgradnju autocesta crnogorske vlade treba početi u utorak popodne, a nakon nje će, kako je najavljeno, biti objavljeno službeno priopćenje. (hina/metro-portal)

01.03.2010. 17:37:08
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh