« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
SLUČAJ PODRAVKA

Mladinić se brani sa slobode, ostali ostaju u zatvoru

Mladinić po izlasku iz zatvora nije želio davati izjave, samo je novinarima kratko rekao da zahvaljuje na njihovom interesu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Dragan Matić/CROPIX)
Više o

Srđan Mladinić

,

afera Podravka

Vlasnik i direktor splitske tvrtke SMS Srđan Mladinić izašao je poslijepodne iz zagrebačkog zatvora u Remetincu u kojemu je bio više od četiri mjeseca pa će se u nastavku USKOK-ove istrage "slučaja Podravka" jedini od šestorice osumnjičenih braniti sa slobode.

Njemu je danas sudac istrage ukinuo istražni zatvor u kojemu je bio od kraja listopada prošle godine kada je, zajedno s još petoricom osumnjičenika, uhićen u antikorupcijskoj akciji "Menadžer".

Vlasnik SMS pušten je na slobodu uz mjeru opreza, to jest zabranu kontakta s trojicom svjedoka koji se odnose na njega, a koje USKOK još nije ispitao.

Mladinića i ostalu petoricu tereti se za udruživanje u kriminalnu skupinu koja je zlouporabom položaja i ovlasti, to jest raznim novčanim transakcijama, nezakonito pokušala novcem Podravke doći do većinskog paketa dionica koprivničke prehrambene tvrtke. Taj posao, kojim su navodno oštetili Podravku za više od 250 milijuna kuna, u javnosti je poznat po imenu Spice.

Za razliku od Mladinića, ostala petorica osumnjičenih menadžera ostaje u istražnom zatvoru zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke. Riječ je o bivšim čelnicima Podravke Darku Marincu i Zdravku Šestaku, dvojici bivših članova uprave te tvrtke Saši Romcu i Josipu Pavloviću te direktoru varaždinske tvrtke Fima Milanu Horvatu.

Marincu, Romcu i Horvatu sredinom veljače određeno je još dva mjeseca istražnog zatvora zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke jer je USKOK u međuvremenu predložio ispitivanje još desetak novih svjedoka iz Hrvatske i osam iz Mađarske, koji će biti ispitani putem međunarodne pravne pomoći.

Osim za sudjelovanje u aferi Spice, protiv Šestaka, Pavlovića i Mladinića proširena je istraga zbog novih sumnji u zlouporabe, a Šestak je dodatno osumnjičen zajedno s direktorom Podravkina sektora nabave opreme, investicija i investicijskog ulaganja Darkom Korošecom te Nevijom Prlogom, kooperantom Podravke i kumom bivšeg potpredsjednika vlade Damira Polančeca. Njih dvojica su također u istražnom zatvoru.

USKOK-ovom antikorupcijskom istragom povezanom s poslovanjem Podravke zahvaćen je i bivši potpredsjednik vlade i ministar gospodarstva Damir Polančec. Njega se sumnjiči za protuzakonitog posredovanja. Polančec se brani sa slobode. (hina/metro-portal)

01.03.2010. 17:55:35
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh