« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
PROPUST DRŽAVE

Slučaj Jagode i Ivice i na Europskom sudu

Centar za mirovne studije i Kuća ljudskih traže da se utvrdi odgovornost države za kršenje prava djece na slobodu od mučenja i drugih oblika zlostavljanja

(Dreamstime)
Više o

Europski sud za ljudska prava

,

slučaj jagode i ivice

,

zlostavljana djeca

Naime, ove udruge podnjele su taj zahtjev u ime Jagode i Ivice, djece koju su zlostavljali roditelji, a traže i da im se dosudi pravedna novčanu naknada.

"Smatramo da je država propustila poduzeti sve mjere kako bi spriječila i zaustavila zlostavljanje djece te da je propustila učinkovito istražiti povrede i kazniti počinitelje", ističe se u današnjem priopćenju.

Dodaje se da se propusti očituju na nekoliko razina: neučinkovitoj mjeri nadzora, propustu da se djeca pravodobno izdvoje iz obitelji nakon sumnji na seksualno nasilje, ograničavanju državnog odvjetništva samo na progon oca, i to samo zbog kaznenog djela prisilnoga spolnog odnosa s Jagodom iako je sud utvrdio da je djevojčica bila i fizički zlostavljana, sumnji na zlostavljanje Ivice itd.

U priopćenju se ističe kako drže da je predmet iznimno važan jer, osim što traži ocjenu učinkovitosti sustava zaštite prava djece od seksualnog zlostavljanja u obitelji u Hrvatskoj, postavlja i pitanje trećih osoba koje zastupaju djecu kad se ne može očekivati da će njihove interese zastupati roditelji i zakonski zastupnici. (hina/metro-portal)

01.03.2010. 17:13:13
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh