« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 8 mjeseci i 9 dana
STVARNO?

Tjestenina je zapravo dobra za nas

Trebamo li doista sebi uskratiti uživanje u tjestenini kako bismo poboljšali svoju prehranu?

Nije to tako jednostavno...
Nije to tako jednostavno... (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

tjestenina

Vjerovali ili ne, priča o tjestenini je malo kompliciranija i bolja za nas nego što se čini na prvi pogled - stalno govorimo o tome da se radi o hrpi ugljikohidrata, a to nije istina. 

Naime, jedna šalica (oko 145 grama ili 5,1 unce) kuhane tjestenine ima oko 38 g ugljikohidrata, 7,7 g bjelančevina i 0,6 g masti. Osim toga, tu je sva voda koja se apsorbira tijekom kuhanja, kao i puno vitamina i minerala.

Vjerojatno znate da postoje preporuke o tome koliko energije, odnosno kalorija, trebamo unijeti dnevno. Ove se preporuke temelje na vašoj visini i kilaži, spolu i tjelesnoj aktivnosti.

Ali možda ne shvaćate da postoje i preporuke o profilu makronutrijenata, odnosno vrsta hrane, koje vas opskrbljuju ovom energijom. I masti i ugljikohidrati su makronutrijenti, baš kao i bjelančevine.

Oni se razgrađuju u tijelu kako bi proizveli energiju za naše tijelo.

Cilj u našoj dnevnoj prehrani bio bi osigurati da dobijemo dovoljno, ali ne previše, svake makronaredbe. Konzumacija previše ili premalo bilo koje vrste hrane može imati posljedice na zdravlje.

Precizniji podatci pokazuju da bismo trebali dobiti 45-65 posto energije iz ugljikohidrata, 10-30 posto iz bjelančevina i 20-35 posto iz masti.

Omjer ugljikohidrata i proteina u tjestenini je 38 g prema 7,7 g, što je približno omjeru 5:1, a to je unutar prihvatljivog raspona distribucije makronutrijenata. Sve ovo znači da tjestenina zapravo ima dovoljno proteina u usporedbi s ugljikohidratima. Ovoliko bjelančevina iz tjestenine možemo dobiti zahvaljujući velikom udjelu jaja i pšenice.

Ako ste zabrinuti zbog razine kalorija i debljanja, sustavni pregled 10 različitih studija pokazao je da je tjestenina bolja za razinu glukoze u krvi nakon obroka od kruha ili krumpira.

Umjesto da prestanete jesti špagete, razmislite o smanjenju veličine porcija ili prijelazu na tjesteninu od cjelovitih žitarica, koja ima veći sadržaj vlakana, što ima koristi za zdravlje crijeva i može vam pomoći da se duže osjećate sitima. Bezglutenska tjestenina ima nešto manje proteina od pšenične tjestenine.

Dakle, usprkos tome što je zdravija za osobe s intolerancijom na gluten, za većinu nas nema nikakvih zdravstvenih koristi od prelaska na tjesteninu bez glutena.

Vijesti o vrijednostima tjestenine postaju još bolje kada je jedemo hladnu. Kada se tjestenina skuha i ohladi, dio ugljikohidrata pretvara se u otporni škrob. Ovaj škrob je dobio ime po tome što je otporan na probavu, pa daje manje energije i bolji je za razinu šećera u krvi. Dakle, vaši ostaci tjestenine, čak i ako ih podgrijete, manje su kalorične nego prethodnoga dana.

14.01.2023. 18:00:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    14.01.2023. 18:43
    deblja;)ne puno
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh