« Kultura
objavljeno prije 1 godinu i 11 mjeseci
IZLOŽBE

Tjaša Kalkan: Dijaloz u Galeriji SC

Koje su granice slobode u javnom prostoru
Koje su granice slobode u javnom prostoru (Kultura promjene)
Više o

izložba

,

Tjaša Kalkan

,

Galerija SC

Otvorenje izložbe fotografija Dijalozi autorice Tjaše Kalkan održat će se u srijedu, 7. prosinca u Galeriji SC u 20 sati. Izložba je otvorena do 10. prosinca.

Radno vrijeme Galerije SC je radnim danom od 12 do 20 te subotom od 10 do 13 sati.

Fotografska serija Dijalozi bavi se granicama slobode u javnom prostoru. Vođena subjektivnim doživljajem tjelesne, pa i psihološke skučenosti, performativno interveniram u svakodnevnicu tih prostora fotografirajući inscenirano žensko tijelo u odnosu na slučajne prolaznike. Tjelesne geste, inspirirane slobodom dječjeg ponašanja, služe za potenciranje neposluha, radoznalosti, igre, opuštanja, te odmicanja od zadane norme, koju dovodim u pitanje neposredno stvarajući drukčije tjelesno iskustvo. ( Tjaša Kalkan)

Postoji više razloga zašto je Galerija SC potpuno logično mjesto izlaganja završnoga fotografskog projekta (pri Akademiji dramske umjetnosti) Dijalozi Tjaše Kalkan. Opće je poznato kako upravo program ovoga zagrebačkoga izlagačkog prostora podržava završne studentske radove, u više ili manje formalnom obliku, koji su ujedno često i njihove početne točke kretanja unutar izlagačkoga umjetničkog sistema. No, Tjaša je u prostorima Studentskoga centra kao fotografkinja koja prati program kulture prisutna već pune dvije godine, pa ona opća programska poveznica dobiva i jednu osobnu crtu. Ona je naša Tjaša. 

( Iz predgovora, Marta Kiš)

Tjaša Kalkan rođena je 1987. u Travniku, BiH.

Trenutačno je apsolventica MA studija fotografije na Akademiji dramske umjetnosti, te paralelno MA studija germanistike/francuskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Svoje je fotografske radove proteklih godina izlagala na četiri samostalne i dvadesetak skupnih izložbi. Radila je kao fotografkinja na međunarodnim filmskim setovima, te surađivala na brojnim kazališnim, filmskim, plesnim i glazbenim projektima i festivalima. Godine 2012. osvaja Posebnu nagradu za najboljeg mladog umjetnika na festivalu Rovinj Photodays. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) u Zagrebu.


05.12.2016. 15:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh