« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 10 mjeseci
PRAVDA

Tisuću slovenskih milijunaša plaćat će krizni porez

Gotovo 45.000 nekretnina u Sloveniji u vlasništvu je manje od tisuću ljudi, a krizni porez će plaćati oni čija vrijednost nekretnina prelazi milijun eura

Imaš vilu? Plaćaj porez!
Imaš vilu? Plaćaj porez! (Arhiva)
Više o

nekretnine

,

Slovenija

,

krizni porez

Gotovo tisuću Slovenaca sljedeće dvije godine plaćat će posebni krizni porez na nekretnine, objavila je slovenska porezna uprava.

Gotovo 45.000 nekretnina u Sloveniji u vlasništvu je manje od tisuću ljudi, a krizni porez će plaćati oni čija vrijednost nekretnina prelazi milijun eura.

Vrijednost njihove nepokretne imovine evidentirana je prije tri godine, u okviru službene procjene vrijednosti svih nekretnina i stambenog fonda u cijeloj državi, kada se govorilo o mogućnosti uvođenja posebnog poreza svim vlasnicima nekretnina, do čega ipak nije došlo.

Porezna uprava objavila je da će sljedeći tjedan poslati porezne upite na adrese 939 poreznih obveznika u čijem je vlasništvu ukupno 44.942 nekretnina. Porezna rješenja dobit će u rujnu. Ako žele biti oslobođeni poreza na luksuz, potvrđenog u parlamentu prije tri mjeseca u sklopu općih mjera stabilizacije javnih financija i povećanja proračunskih prihoda države, ti vlasnici moraju dokazati da je vrijednost njihove nepokretne imovine manja od službene procjene ili da ih koriste u poslovne svrhe ili kao proizvodni pogon. Takvi su objekti izuzeti od plaćanja novog poreza.

Porezna stopa za vlasnike čije nekretnine imaju ukupnu vrijednost do dva milijuna eura iznosi 0,5 posto, a za vlasnike s nekretninama iznad dva milijuna eura jedan posto. Zakon se ne odnosi na imovinu u inozemstvu. Slovenski tisak ovih je dana u sklopu upozorenja o novom hrvatskom zakonu koji se odnosi na reguliranje tzv. crnih gradnji i upis nekretnina u hrvatske katastarske knjige iznosio navode po kojima slovenski državljani posjeduju oko sto tisuća nekretnina u Hrvatskoj, najviše na području Istre.

11.08.2012. 20:21:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh