Metro-portal.hr

objavljeno 11.08.2012. 20:21:00
PRAVDA

Tisuću slovenskih milijunaša plaćat će krizni porez

Gotovo 45.000 nekretnina u Sloveniji u vlasništvu je manje od tisuću ljudi, a krizni porez će plaćati oni čija vrijednost nekretnina prelazi milijun eura

Imaš vilu? Plaćaj porez!
Imaš vilu? Plaćaj porez! (Arhiva)

Gotovo tisuću Slovenaca sljedeće dvije godine plaćat će posebni krizni porez na nekretnine, objavila je slovenska porezna uprava.

Gotovo 45.000 nekretnina u Sloveniji u vlasništvu je manje od tisuću ljudi, a krizni porez će plaćati oni čija vrijednost nekretnina prelazi milijun eura.

Vrijednost njihove nepokretne imovine evidentirana je prije tri godine, u okviru službene procjene vrijednosti svih nekretnina i stambenog fonda u cijeloj državi, kada se govorilo o mogućnosti uvođenja posebnog poreza svim vlasnicima nekretnina, do čega ipak nije došlo.

Porezna uprava objavila je da će sljedeći tjedan poslati porezne upite na adrese 939 poreznih obveznika u čijem je vlasništvu ukupno 44.942 nekretnina. Porezna rješenja dobit će u rujnu. Ako žele biti oslobođeni poreza na luksuz, potvrđenog u parlamentu prije tri mjeseca u sklopu općih mjera stabilizacije javnih financija i povećanja proračunskih prihoda države, ti vlasnici moraju dokazati da je vrijednost njihove nepokretne imovine manja od službene procjene ili da ih koriste u poslovne svrhe ili kao proizvodni pogon. Takvi su objekti izuzeti od plaćanja novog poreza.

Porezna stopa za vlasnike čije nekretnine imaju ukupnu vrijednost do dva milijuna eura iznosi 0,5 posto, a za vlasnike s nekretninama iznad dva milijuna eura jedan posto. Zakon se ne odnosi na imovinu u inozemstvu. Slovenski tisak ovih je dana u sklopu upozorenja o novom hrvatskom zakonu koji se odnosi na reguliranje tzv. crnih gradnji i upis nekretnina u hrvatske katastarske knjige iznosio navode po kojima slovenski državljani posjeduju oko sto tisuća nekretnina u Hrvatskoj, najviše na području Istre.

11.08.2012. 20:21:00
http://metro-portal.hr/tisucu-slovenskih-milijunasa-placat-ce-krizni-porez/73229/