« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
ONI SMIJU!

Tisuće studenata u Beču prosvjeduje protiv Bolonjskog procesa

Geslo prosvjeda glasi ''Besplatno obrazovanje bez ograničenja za sve, bez diskriminacije''. Podsjeća li vas na nešto?

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

bolonjski proces

,

bolonjski prosvjed

,

prosvjed studenti

,

studenti Beč

Tisuće studenata izišle su u četvrtak na ulice Beča prosvjedujući protiv Bolonjske reforme studiranja u povodu desetogodišnjice Bolonjskog procesa, izvijestili su austrijski elektronski mediji.

Organizatori prosvjeda priopćili su da u demonstracijama sudjeluje između 10 i 12 tisuća studenata, dok policija govori o 3.200.

Neposredan povod za studentske prosvjede je sastanak ministara obrazovanja i znanosti iz 47 zemalja supotpisnica Bolonjske deklaracije koji se održava u Budimpešti i Beču u povodu desetogodišnjeg jubileja procesa reforme sveučilišnog studija.

Geslo prosvjeda, objavljeno prije no što je prosvjedna povorka krenula gradom, glasi "Besplatno obrazovanje bez ograničenja za sve, bez diskriminacije", a slični su i natpisi na parolama koje studenti nose.

Prosvjedi su počeli već u noći sa srijede na četvrtak, kad su studenti zaposjeli predavaonu 1 Nove zgrade instituta Sveučilišta u Beču, ali su je u četvrtak prijepodne ispraznili. Tijekom poslijepodneva počeli su se okupljati u središtu Beča, gdje su preko Mariahilfer ulice u povorci krenuli prema zgradama vlade.

Austrijskim studentima su se u prosvjedima pridružila i studentska izaslanstva iz Italije, Njemačke, Francuske, Švicarske i Turske, objavio je dnevnik Der Standard u internetskom izdanju.

Studentsku povorku prate glazbene skupine, klaunovi i plesači, a mnogi studenti opremljeni su vrećama za spavanje, termosicama i sjedalima od stiropora, pripremajući se za blokade ulica oko zgrade ministarstva znanosti u središtu grada. (hina/metro-portal)

11.03.2010. 23:41:33
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh