« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
1915.

Švedski parlament odobrio rezoluciju o genocidu nad Armencima, Turska osuđuje

Turska priznaje da su mnogi Armenci ubijeni, ali odlučno odbija podatak da je stradalo 1,5 milijun ljudi

(Wikipedia)
Više o

armenski genocid

,

švedski parlament

,

Recep Tayyip Erdogan

Švedski parlament u četvrtak je odobrio rezoluciju kojom se ubojstva Armenaca, što su ih počinile otomanske vojne snage tijekom Prvog svjetskog rata, nazovu genocidom.

Odbor američkog predstavničkog doma prošli je tjedan usvojio neobvezujuću mjeru kojom se osuđuju ubojstva što su se dogodila prije gotovo stotinu godina, tijekom zadnjih dana Otomanskog carstva.

Turska je zbog toga povukla svojeg veleposlanika iz SAD-a. U programu švedske televizije objavljeno je da je će Ankara povući i svojeg veleposlanika u Stockholmu. Turska je odmah i osudila rezultat glasovanja švedskog parlamenta.

"Oštro osuđujemo takvu odluku. Naš narodi i naša vlada odbacuju takvu odluku, koja je prepuna grešaka", stoji u priopćenju turskoga premijera Recepa Tayyipa Erdogana. On je izjavio da je turski veleposlanik u Švedskoj pozvan na konzultacije te da je otkazao posjet toj zemlji, kao i tursko-švedski summit, zakazan za 17. ožujka.

"Svi oni koji vjeruju da će se povijesna realnost i vizija Turske o vlastitoj povijesti izmijeniti nakon glasovanja jednog stranog parlamenta, utemeljenog na političkim kalkulacijama, varaju se", stoji u priopćenju. Kako prenosi CNN, švedski veleposlanik u Ankari u petak je pozvan na razgovor u tursko ministarstvo vanjskih poslova.

Pitanje masakra nad Armencima počinjeno 1915. vrlo je osjetljivo pitanje za turske državljane. Turska priznaje da su mnogi Armenci kršćani ubijeni tijekom zadnjih dana Otomanskog carstva, no odlučno odbija predbacivanja o tomu da je tada stradalo oko 1,5 milijuna Armenaca, što se smatra genocidom, a taj termin već dugo koriste mnogi zapadni povjesničari i neki strani političari i parlamenti. (hina/metro-portal)

11.03.2010. 23:14:54
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh