« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
1,4 MILIJUNA DOLARA

Obama donirao novac od Nobelove nagrade u dobrotvorne svrhe

Zaklada Clinton-Bush za pomoć potresom devastiranom Haitiju dobila je 200.000 dolara

(Getty Images)
Više o

Barack Obama

,

Nobelova nagrada za mir

,

dobrotvorne akcije

,

Barack Obama Nobelova nagrada

Tri mjeseca nakon što je primio Nobelovu nagradu za mir, američki predsjednik Barack Obama u četvrtak je objavio imena dobrotvornih udruga koje će podijeliti 1,4 milijuna dolara novčanog dijela nagrade.

"Te organizacije izvanredno rade u Sjedinjenim Državama i inozemstvu, pomažući studentima, braniteljima i nebrojenim drugima u potrebi. Ponosan sam što mogu dati potporu njihovu radu", istaknuo je Obama u priopćenju koje je objavila Bijela kuća.

Najveći iznos - 250.000 dolara, primila je udruga Fisher House, koja osigurava smještaj obiteljima najtežih ranjenika iz Iraka i Afganistana, većinom 100-postotnim invalidima, tijekom njihove dugotrajne rehabilitacije u glavnim vojnim i veteranskim medicinskim centrima.

Zaklada Clinton-Bush za pomoć potresom devastiranom Haitiju dobila je 200.000 dolara.

Po 125.000 dolara dobilo je pet udruga za pomoć u visokoškolskom obrazovanju pripadnika manjinskih i zajednica - College Summit, Posse Foundation, United Negro College Fund, Hispanic Scholarship Fund i American Indian College Fund. Isti iznos primila je i zaklada za poticanje studiranja u pasivnoj regiji Apalačkog gorja, koja se proteže kroz 11 saveznih država na istoku SAD-a, "Appalachian Leadership and Education Foundation Alef".

Po 100.000 dolara dobili su udruga za pomoć sub-saharskoj Africi - AfriCare, te Institut za srednju Aziju, koji promiče obrazovanje i opismenjavanje, osobito za djevojčice, u udaljenim regijama Pakistana i Afganistana.

(hina/metro-portal)
12.03.2010. 06:53:51
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh