« Život
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
HIGIJENA PRIJE SVEGA

Tipkovnica vas može otrovati

Ostatci hrane, bakterije i prljavština s neuredne tipkovnice savršeni su spoj koji će vam u kratko vrijeme donijeti vrtoglavicu, proljev i želučane probleme

tipkovnica prljavština
tipkovnica prljavština (Shutterstock)
Više o

hrana

,

bakterije

,

trovanje

,

tipkovnica

,

prljavština

Tipkovnica vašeg prijenosnog ili osobnog računala može s lakoćom biti zaprljana ostatcima hrane, prašinom i bakterijama kao bilo koji drugi predmet koji se redovito dodiruje rukama. No osim što je prljava, tipkovnica vaš može otrovati.

Britanska organizacija potrošača Which? Obavila je istraživanje čiji su rezultati te 2008. godine pokazali najobičnija tipkovnica može biti i do pet puta prljavija od daske s wc školjke. Najveći krivci za to su sami ljudi koji ne peru ruke redovito nakon odlaska na toalet ni nakon jela. U posljednjem slučaju ljepljivi prsti ostavljaju ostatke umaka i ostalih oblika hrane i na i između tipki. Osim toga, prirodno kožno ulje s prsta također ostaje na tipkama čime one postaju idealno mjesto za razvoj bakterija, što su brojna istraživanja već dokazala.

Jedna od najčešćih nevolja s tipkovnica je staphylococcus aureus, jedna od najčešćih bakterija koje uzrokuju trovanje hranom, simptomi čega su vrtoglavica i proljev. Osim bakterija, nenamjerno ostavljene mrvice hrane na tipkovnici privlačei miševe (prave miševe, ne opremu uz računalo), napominju iz britanskog RSC-a (Royal Society of Chemistry).

>> Tipkovnice počele uzvraćati dodire

Kako biste izbjegli situacije da vam iz tipkovnice ispadaju ostatci mišjeg izmeta ili da se na njima razviju bakterije redovite ju čistite predviđenim sredstvima.Okrenite je naopačke i dobro sitresite. Držite se predviđenih uputa za održavanje. Čistite tipkovnicusa svih strana. Neka se tipkovnica osuši nakon što ju prebrišete uz pomoć dezinfekcijskih ili nekih drugih sredstava prije nego je ponovo uključite.

>> Da biste izbjegli trovanje hranom potrebno je malo opreza

Ali pored svega toga postoji i još praktičnije rješenje. Nabavite plastičnu zaštitu za tipkovnicu ili poklopac od lateksa koji će je štititi od hrane, prašine i prljavštine dok je ne koristite. Danas postoje i specijalne presvlake kojima se tipkovnica oblaže a koje sprječavaju nakupljanje mrvica hrane i prljavštine između tipki. Ili pak kupite tipkovnicu na kojoj su tipke spojene. Ipak, najbolje bi bilo da uopće ne jedete u blizini računala, te da redovito perete ruke i prije i nakon toga. Zaista ne postoji opravdanje za prljavu tipkovnicu, a trovanje hranom nije nikako zanimljivo ni ugodno.

03.07.2010. 18:36:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh