« Život
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
Inovativne metode

Tinejdžeru rođenom s anomalijom ugradili jagodične kosti

15-godišnji Brad Guilkey rođen je bez jagodičnih kosti, stoga mu je tipična sportska aktivnost poput košarke bila velik rizik

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (ABC)
Više o

operacija

,

Brad Guilkey

,

Treacher Collins sindrom

Brad pati od Treacher Collins sindroma, rijetkog genetskog poremećaja zbog kojeg se kosti i ostalo tkivo lica dovljno ne razvije. Stoga bi mu slučajan udarac u lice tijekom utakmice s prijateljima moglo oduzeti život. Njegova majka objašnjava da nedostatak kostiju znači nedostatak vitalne zaštite.

No tinejdžer se podvrgnuo revolucionarnoj eksperimentalnoj operaciji pomoću koje mu je omogućen rast novih jagodičnih kosti. Procedura je to koja bi mogla pomoći i ostalima koji su izgubili kosti kao rezultat sličnog genetskog poremećaja ili traumatske ozljede.

Brad je imao eksperimentalnu 8-satnu operaciju u svibnju tijekom koje su mu liječnici ugradili koštanu srž u lice. Zatim su injektirali njegove vlastite matične stanice u kost. S medicinskog stajališta, rezultati su bili fantastični. Brad sada ima čvrste kosti lica i zadovoljan je rezultatima.

Ljudi s TC sindromom uglavnom imaju oči spuštene prema dolje, te male neobično formirane uši. Imaju rijetke trepavice pa čak i neke anomalije koje vode do gubitka vida. Poremećaj zahvaća 1 od 50.000 osoba.

15.10.2009. 18:44:01
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh