« Hi-tech
objavljeno prije 3 godine i 8 mjeseci
ODLAZI

TikTok odlazi iz Hong Konga

TikTok napušta tržište Hong Konga kroz nekoliko dana, dok su druge tehnološke kompanije, uključujući Facebook, obustavile procesuiranje vladinih zahtjeva za pristup podacima u Hong Kongu

Odlaze...
Odlaze... (Arhiva)
Više o

Hong Kong

,

TikTok

Aplikacija u vlasništvu tvrtke sa sjedištem u Kini ByteDance odlučila je napustiti Hong Kong nakon uvođenja zakona o nacionalnoj sigurnosti.

"U svjetlu nedavnih događaja odlučili smo obustaviti operacije aplikacije TikTok u Hong Kongu", kazao je glasnogovornik TikToka u odgovoru na Reutersov upit.

Kompanija, koju trenutno vodi bivši direktor Walt Disneya Kevin Mayer, prethodno je poručila da podaci korisnika aplikacije nisu pohranjeni u Kini.

TikTok je također kazao da neće pristati na zahtjeve kineske vlade za cenzuriranjem pristupa aplikaciji ili za pristup podacima korisnika TikToka.

Također su naveli da nikada nisu dobili takav zahtjev kineske vlade. Prošloga kolovoza TikTok je objavio da su privukli 150 tisuća korisnika u Hong Kongu.

Globalno je TikTok skinut više od 2 milijarde puta na mobitel, nakon prvog kvartala ove godine, pokazuju podaci tvrtke za analitiku Sensor Tower.

Izvor navodi da je TikTok donio odluku jer nije jasno hoće li Hong Kong u potpunosti potpasti pod jurisdikciju Pekinga.

TikTok je izrađen tako da mu se ne može pristupiti u ostatku Kine, što je bio dio strategije kojom se kompanija obraćala globalnom tržištu.

ByteDance pokrenuo je u Kini sličnu aplikaciju za dijeljenje kratkih videa pod nazivom Douyin.

Iako kompanija trenutno nema planove za uvođenje Douyina na tržište Hong Konga, glasnogovornik ByteDancea kazao je da aplikacija već ima značajan broj korisnika u Hong Kongu, budući da stanovnici ostatka Kine putuju i ostaju u Hong Kongu.

Kompanije Facebook i Twitter objavile su također da su obustavile obradu vladinih zahtjeva za pristup korisničkim podacima u Hong Kongu, objavile su te kompanije.

Facebook, koji također posjeduje WhatsApp i Instagram, "pauzira" preglede za sve svoje usluge "u očekivanju dalje procjene zakona o nacionalnoj sigurnosti", navodi se u izjavi.

Twitter je naveo da je "ozbiljno zabrinut" oko implikacija novog zakona.

Peking je prošli tjedan donio novi zakon o sigurnosti za Hong Kong koji najavljuje autoritarnije doba najslobodnijeg kineskog grada uz moguću kaznu doživotnim zatvorom u slučaju traženja otcjepljenja, subverzivnog djelovanja, terorizma i dosluha sa stranim silama.

Kineski parlament je prošli utorak usvojio zakon o sigurnosti koji Pekingu daje široke ovlasti u njegovoj provedbi i vodi najradikalnijim promjenama posljednjih desetljeća u načinu života Hong Konga, dalekoistočnog financijskog centra od 7,5 milijuna stanovnika.

08.07.2020. 16:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh