« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
VLADIMIR ŠEKS:

Tiha diplomacija još nije postigla dogovor o ustavnim promjenama

Šeks je odbacio prigovore o tome kako se Ustav mijenja daleko od očiju javnosti te se požalio na nezainteresiranost medija za dotičnu temu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Ronald Goršić/Cropix)
Više o

Vladimir Šeks

,

TIH

,

tiha diplomacija

,

ustavne promjene

Radna skupina u Saboru usuglasila je više od 95 posto ustavnih rješenja koja predlažu vlada i skupina oporbenih zastupnika, četiri ili pet točaka oko kojih dogovor još nije postignut poslano je na usuglašavanje predsjednicima stranaka, no u toj tihoj diplomaciji izlaz do danas nije pronađen, izvijestio je predsjednik saborskog odbora za Ustav i radne skupine za ustavne promjene Vladimir Šeks (HDZ) na današnjem okruglom stolu u organizaciji Transparency Internationala Hrvatska (TIH).

Šeks, koji odbija prigovore da se Ustav mijenja daleko od očiju javnosti, podsjetio je da je Odbor još u veljači 2008. pozvao sve zainteresirane da dostave svoje prijedloge, od kada, kaže, traje javna rasprava o ustavnim promjenama.

Kao i drugi sudionici današnje rasprave, požalio se na nezainteresiranost medija za ustavne promjene, a nevladinim organizacijama objasnio je da je njihove prijedloge Odbor poslao ovlaštenim predlagačima (vladi, klubovima zastupnika i predsjedniku Republike), ali da od njih do danas nije dobio odgovor.

Šeks je objasnio da su među neusuglašenim pitanjima obvezno opće obrazovanje i glasovanje državljana bez prebivališta u Hrvatskoj, a kad je riječ o dodatnom pravu glasa za pripadnike nacionalnih manjina, izvijestio je da su stranke vladajuće koalicije i manjinski zastupnici suglasni da za to nije potrebno mijenjati Ustav, nego da će se istodobno s ustavnim promjenama izmijeniti Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina.

"Još uvijek nije utvrđeno hoće li na to pristati oporba, ili će inzistirati da se to pitanje riješi kroz Ustav", kazao je Šeks, koji je na pitanje kada očekuje ustavne promjene odgovorio da nema kristalnu kuglu.

Josip Leko (SDP) smatra, međutim, da je izgubljeno previše vremena, "jer je fermentacija prijedloga u Odboru za Ustav trajala čitavu jednu godinu".

"Curi vrijeme, važno je donijeti promjene prije ulaska u EU, nije ih dobro donositi na brzinu, a još manje u krugu šefova stranaka", rekao je Leko, koji je uvjeren da će vlada uskoro ponovno pokrenuti procese pregovaranja u Saboru.

Nazočne je u ime predsjednika Ive Josipovića pozdravio Predrag Matić, koji je kazao kako predsjednik očekuje argumente koji neće biti vezani uz dnevnopolitičke potrebe i koji će odoljeti kušnjama vremena.

Daniel Srb (HSP) tvrdi da ustavne promjene idu u smjeru daljnjeg rastakanja državnog suvereniteta, protivi se blažim uvjetima za referendum o pridruživanju EU, a ublažio bi uvjete koje za druge referendume moraju ispuniti građani.

HDSSB-ovac Nedjeljko Bosanac založio se za osnivanje doma regija u Saboru.

Dražen Tripalo iz Hrvatske udruge sudaca smatra da bi način Državnosudbenog vijeća trebalo propisati Ustavom, jer nije siguran da će se zakonom doista osigurati neovisnost tog tijela. Protivi se i ideji da u DSV-u sjedi po jedan zastupnik vladajućih i oporbe.

Alen Uzelac sa zagrebačkog Pravnog fakulteta tvrdi, pak, da predložene promjene vezane uz izbor pravosudnih dužnosnika nije zatražila Europska komisija, kako to tvrde oba predlagatelja, dok njegov kolega Robert Podolnjak ističe potrebu stručne rasprave o pojedinim pitanjima, poput dodatnog glasa za pripadnike nacionalnih manjina, kojem se, tvrdi, protive svi pravni stručnjaci. (hina/metro-portal)

16.03.2010. 17:33:50
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh