« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 7 mjeseci

Tibetanci pooštravaju pristup

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Dalaj Lama

,

Free Tibet

,

autonomija Tibeta

,

slobodni Tibet

Petstotinjak tibetskih čelnika u progonstvu počelo se okupljati u nedjelju u Dharamsali kako bi razgovarali o mogućoj radikalizaciji borbe za status Tibeta, nakon neuspjeha višegodišnjih pregovora s Kinom.

O mogućem zaoštravanju - zahtjevu za neovisnost Tibeta umjesto obične autonomije - raspravljat će se od ponedjeljka, 17. do 22. studenoga na najvećem skupu u zadnjih 60 godina, u himalajskom gradiću Dharamsali, na sjeveru Indije, gdje Dalaj lama živi u egzilu od 1959.

Dalaj lama, jedinstveni i najpoznatiji zagovornik tibetanske stvari kojemu su 73 godine i slaba je zdravlja, koncem listopada je priznao da razmišlja o radikalnijoj strategiji u odnosu na dosadašnju pomirljivu diplomaciju prema Pekingu koji je 1951. pripojio Tibet.

Svrha skupa je da okupi "stvarna mišljenja i stajališta tibetskog naroda kroz slobodan i iskren razgovor", rekao je u nedjelju Dalaj lama u trenutku dok su izaslanici stizali na skup.

Početkom studenoga u Japanu Dalaj lama je otvoreno "priznao neuspjeh" politike koja je išla za samostalnošću njegove domovine i zatražio od šest milijuna Tibetanaca da budu otvoreni za sve mogućnosti.

Na skupu bi se trebao podnijeti prijedlog o neovisnosti, ali on nema nikakvu ovlast da odlučuje, već će ga morati podnijeti tibetskom parlamentu i vladi u egzilu.

Kina je u četvrtak unaprijed upozorila da ovaj summit u Dharamsali ne vodi "nikamo" i pozvala je susjednu Indiju da na svom tlu ne dopušta "separatističku" djelatnost. (hina/metro-portal)

16.11.2008. 20:40:56
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh