« Knjiga
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca
13. 2. 2009.

Knjiga dana: Thomas Robert Malthus: O načelu populacije

Kliknite i povećajte sliku
Kliknite i povećajte sliku
Više o

ekologija

,

demografija

,

knjiga dana

,

Thomas Robert Malthus: O načelu populacije

,

demografska bomba

Prvo hrvatsko izdanje poznate, klasične knjige o "demografskoj bombi". Ona se često spominje i citira, jer se radi o demografskoj studiji o sklonosti ljudske rase da svojom brojnošću nadmaši raspoložive prirodne resurse.

Thomas R. Malthus napisao je svoj slavni esej 1798. kao odgovor na razmišljanja o mogućnosti usavršavanja društva, koja su bila potaknuta Francuskom revolucijom. Budući da ljudska sposobnost razmnožavanja u tolikoj mjeri nadmašuje proizvodnju hrane, objašnjavao je, pučanstvo će uvijek nadmašivati raspoložive resurse i mnogi ljudi neizbježno će mukotrpno životariti na rubu opstanka. Malthusov jednostavni, ali snažni, argument je da će se oskudica i nejednakost pojaviti čak i u društvu iz kojega su uklonjeni svi nepravedni zakoni i institucije.

Danas je Malthusovo ime gotovo sinonim za aktivnu zaokupljenost demografskim i ekološkim pitanjima, a njegovo klasično djelo ostalo je do dana današnjega citatno u tekstovima iz društvenog razvoja, teologije, evolucije i očuvanja okoliša.

Izdavač: Izvori

Prevela Jasna Paunović

Opširnije: Moderna vremena Info

Piše: izabrao Nenad Bartolčić
13.02.2009. 11:26:25
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh