« Knjiga
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
16. 2. 2009.

Knjiga dana: Bernhard Schlink: Žena kojoj sam čitao

Kliknite i povećajte sliku
Kliknite i povećajte sliku
Više o

Bernhard Schlink: Žena kojoj sam čitao

,

knjiga dana

Kada je višestruko nagrađivani njemački pisac krimića Bernhard Schlink izabrao nešto drukčiju tematiku od uobičajene za svoj novi roman "Žena kojoj sam čitao" nije mogao pretpostaviti da će ga morati objaviti u Švicarskoj, da će postati svjetskim bestsellerom, da će biti preveden na četrnaest jezika te da će ga prihvatiti i publika i kritika i pritom, kao malo koji roman u novijoj njemačkoj književnosti, obasuti pregrštom pohvalnih recenzija.

Glavni lik-pripovjedač, mladi Michael Berg opisuje povijest svoje zabranjene i tajne ljubavne veze koju je kao petnaestogodišnjak imao s tridesetpetogodišnjom ženom. Hanna je tajanstvena, emocionalno zatvorena osoba koja će svoju fascinaciju knjigama poistovjetiti s tjelesnom ljubavlju.

Michael, smeten svojom dječačkom zaljubljenošću, provodi sate i sate čitajući Hanni poznata djela svjetske književnosti - svoju školsku lektiru. A onda, jednoga dana, Hanna će nestati bez traga i glasa. I tu bi mogao biti kraj ove romantične i pomalo nostalgične pripovijesti, ali ona će se, na užas glavnog junaka, prometnuti u noćnu moru zastrašujućih moralnih dvojbi, generacijskog sraza krivnje i nevinosti, zločina i oprosta... zbog nedjela koja joj se pripisuju kao bivšoj nadzornici konc-logora!

Prevela Renata Farkaš

Izdavač: Algoritam

Opširnije: Moderna vremena Info

Piše: izabrao Nenad Bartolčić
16.02.2009. 11:00:09
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh