« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca
packe

The Washington Times raspalio po Sanaderu

Jeffrey Kuhner već je poznat po svom lošem mišljenju o hrvatskom premijeru

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Vjekoslav Skledar /CROPIX)
Više o

The Washington Times

,

Jeffrey Kuhner Sanader

,

Washington Times Sanader kritika

Kolumnist niskonakladnog američkog dnevnog lista The Washington Times, Jeffrey Kuhner, u nedjelju je objavio komentar u kojem ponovno kritizira hrvatskog premijera Ivu Sanadera, tvrdeći kako je Hrvatsku pretvorio u "mafijašku državu", da je gura u "gospodarski kolaps" i provodi oštre mjere protiv neovisnih medija.

U komentaru pod naslovom "Balkanski invalid", Kuhner navodi kako sve gora financijska kriza izaziva javne prosvjede od Islanda do Latvije, te da je nekoliko europskih vlada na rubu pada, ali da rastuća kriza nezadovoljstva najteže posljedice može imati na Balkanu.

Navodeći kako se sve zemlje bivše Jugoslavije, osim Slovenije, nalaze u stagnaciji, Kuhner ocjenjuje da je "najveće razočaranje regije - Hrvatska", koja zaostaje za susjednom Slovenijom zbog "ogromne političke korupcije".

Premijer Ivo Sanader, po njegovim je riječima, obećao uvesti zemlju u Europsku uniju do 2011., no umjesto toga "pretvorio je Hrvatsku u mafijašku državu".

"Nekompetentnost vlade prijeti da će gurnuti zemlju prema gospodarskom kolapsu. Nije čudu da je tisuće prosvjednika u prosincu izašlo na ulice, tražeći prijevremene izbore", piše Kuhner.

Isti autor u konzervativnom The Washington Timesu opetovano kritizira premijera Sanadera, a posljednji puta 8. studenoga 2008., nakon atenata na Ivu Pukanića, u komentaru dramatičnoga naslova "Hrvatska u kaosu".

Kuhner u današnjem napisu Hrvatsku od 2003. opisuje kao "puzajuću autoritarnu kleptokraciju", tvrdeći da su u njoj "podmićivanje, provizije i postavljanje na položaje stranačkih 'pajdaša' i pristaša svakidašnji".

Većina visokih političara posjeduje neobjašnjivo bogatstvo, a premijer Sanader nakupio je osobno bogatstvo u kojem je kuća u Zagrebu vrijedna 10 milijuna eura i kolekcija luksuznih satova vrijedna 150.000 eura, tvrdi Kuhner, dodajući kako bi se zbog toga "zacrvenio" i bivši osramoćeni guverner Illinoisa Rod Blagojevich.

Premijer Sanader, po navodima Kuhnera, "provodi oštre mjere protiv neovisnih medija".

"Njegov režim kontrolira državnu televiziju i radio, istiskujući suprotna mišljenja, posebno bilo kakvo istraživanje korupcije na visokoj razini HDZ-a", navodi The Washington Times.

"Hrvatska može i mora bolje. Zagonetka Hrvatske jest da ona ima srednjoeuropsko naslijeđe kombinirano s balkanskom političkom klasom. Njezina kultura je ona Beča ili Praga, no njezina politika je ona Beograda ili Sarajeva", ističe Kuhner.

Cilj Zagreba, po njegovim riječima, treba biti da bude model za svoje susjede, krčeći put prema stvarnim gospodarskim reformama, političkoj odgovornosti i liberalnoj demokraciji - koje će nuditi održivu alternativu 'pajdaškom' kapitalizmu i gangsterizmu, koji prevladavaju u regiji.

"Sanaderov kriminalni režim je mrlja na hrvatskoj državi. Hrvati se moraju zapitati žele li nešto bolje, ili su se pomirili da budu uvučeni u balkanski bezdan", navodi se u komentaru.

Kuhner najveći dio članka posvećuje napadu na ono što o njemu osobno piše u Wikipediji, web enciklopediji otvorenoj za uređivanje, sugerirajući da iza priloga o njemu stoji, kako ga naziva, "proHDZ-ov web portal za blaćenje - Javno".

On odbacuje navode da potiče od etničkih Nijemaca iz Slavonije, već ističe da mu je otac Hrvat, te da Kuhneri imaju osamsto godina povijesti u Hrvatskoj.

Također odbacuje ocjene kako je previše emotivno angažiran da bi mogao objektivno pisati o Hrvatskoj. Kuhner izražava neslaganje i s navodima da je "antibošnjački pisac", tvrdeći da je pisanjem branio Bošnjake i Hrvate od srpske agresije u ratovima 1990-ih.Također opisuje patnje svoga djeda i bake u koncentracijskom logoru, nacionalizaciju imovine, progon, egzil i odlazak u Kanadu, te potom Brazil.

Od 2005. do zatvaranja u svibnju 2008., Kuhner je bio urednik news portala Insight, poznatog po objavi nepotpisanih informacija bez navođenja izvora, zbog čega je bio česta meta kritika, a The Washington Times se ogradio od njega, želeći razdvojiti Insight i Kuhnerovu kolumnu. On također objavljuje u drugim konzervativnim publikacijama kao što su Human Events, National Review Online i Investor's Business Daily.

Do 2003. je bio zaposlen u The Washington Timesu, a sada radi u republikanskoj političkoj udruzi Ripon Society, kao urednik Ripon Foruma.

U siječnju 2007. kritiziran je u New York Timesu, nakon što je Insight objavio anonimni tekst o tome da je tadašnji predsjednički kandidat Barack Obama, kao 10-godišnjak u Indoneziji pohađao fundamentalističku islamsku školu, što je nekoliko dana bila jedna od tema predizborne kampanje.

 

09.02.2009. 08:30:04
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh