« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 9 mjeseci
KOSOVO

Thaci pozvao na mir i suzdržanost na Kosovu

"Barikade su prepreka za europsku budućnost", rekao je Thaci i pozvao Beograd da odustane od propalih napora da destabilizira Kosovo

Fotografija vijesti
Više o

Kosovo

,

priznanje kosova

,

Hashim Thaçi

,

nemiri na Kosovu

Kosovski su carinici jutros uspješno razmješteni na granične prijelaze Jarinje i Brnjak rekao je premijer Hashim Thaci te pozvao sve građane na mir i suzdržanost, piše Hina.

Na izvanrednoj sjednici kosovske vlade Thaci je izvijestio o akciji koju su poduprli KFOR, EULEX i veleposlanici vodećih zapadnih zemalja akreditiranih u Prištini. On je ponovio da uvođenje reda i zakona na sjeveru nije usmjereno protiv građana Kosova, već se radi o poštivanju ustava i zakona.

"Barikade su prepreka za europsku budućnost", rekao je Thaci. On je pozvao Beograd da odustane od, kako je rekao, propalih napora da destabilizira Kosovo i dodao da Srbiji treba biti jasno da je Kosovo neovisna i suverena zemlja i da ima i potporu međunarodnih partnera.

Thaci je kazao kako je Kosovo opredijeljeno za regionalnu suradnju kao uvjet za europske integracije. "Mi smo spremni i otvoreni za regionalnu suradnju i tako očekujemo da će djelovati i Beograd", rekao je kosovski premijer.

Kosovski carinici i policajci te pripadnici pravosudne misije UN-a raspoređeni su u petak ujutro na graničnim prijelazima na sjeveru Kosova u operaciji u kojoj su, zajedno s pripadnicima EULEX-a, na granične prijelaze Jarinje i Brnjak prebačeni helikopterima iz obližnje baze KFOR-a kod Leposavića. Kako javljaju beogradski mediji, u akciji su sudjelovala dva helikoptera od kojih je jedan navodno imao oznake hrvatskog KFOR-a.

EULEX će, kako je naveo kosovski ministar unutarnjih poslova Bajram Rexhepi, obavljati operativni dio poslova na prijelazima, a kosovski službenici će imati tehničku ulogu.

Srbi sa sjevera Kosova uveli su barikade na cestovnim prilazima graničnim prijelazima.

16.09.2011. 15:59:05
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh