« Život
objavljeno prije 8 godina i 2 mjeseca
TEST

Test razmišljanja - oslanjate li se na logiku ili intuiciju?

Postavljanje svojevrsnih logičkih zagonetki na razgovorima za posao, već se odavna prakticira u sklopu regrutacijskih procesa u mnogim firmama

Kakav je vaš način razmišljanja?
Kakav je vaš način razmišljanja? (Shutterstock)
Više o

test

,

razmišljanje

,

intuicija

,

logičko razmišljanje

Filozofija logiku promatra kao znanost koja se bavi proučavanjem principa ispravnog razmišljanja, rezoniranja i argumentiranja. Dodatno pojam 'logično' definiramo i kao analitičko, deduktivno razmišljanje a takve osobine pripisujemo onim ljudima koji su sposobni razumno prosuđivati i ponašati na razuman, logičan način.

Postavljanje svojevrsnih logičkih zagonetki na razgovorima za posao već se odavna prakticira u sklopu regrutacijskih procesa u mnogim firmama. Gotovo svima poznata zagonetka je: 

"Ako bejzbolska palica i lopta koštaju 1,10 dolara, a palica je dolar skuplja od lopte, koliko košta lopta?"

Ukoliko ste pomislili da je odgovor 0,10 dolara ili 10 centi, u krivu ste.

Pravi odgovor je 5 centi.

Jer, lopta (5 centi) + palica (1, 05 dolara) > 1.10 dolara

Kada bi lopta koštala 10 centi, onda bi zajedno s palicom (koja je od nje skuplja dolar - dakle 1,10) ukupno koštali 1,20 dolara.

Daniel Kahneman, dobitnik Nobelov nagrade za ekonomiju 2002. godine, to tumači postojanjem "intuitivnih, privlačnih i istovremeno pogrešnih odgovora", koji se događaju zbog toga što vam je mozak registrirao brojku 10 kao dominantnu.

On navodi i da je taj pogrešan odgovor sigurno pao na pamet i onima koji su pravilno odgovorili, ali su se nekako uspjeli oduprijeti intuiciji.

"Mnogi ljudi imaju previše samopouzdanja i polažu preveliku vjeru u vlastitu intuiciju. Oni, očigledno, kognitivne procese doživljavaju kao blagu nelagodu, pa ih izbjegavaju koliko je to moguće", napisao je Kahneman o onima koji su "pali" na ovom pitanju, a takvih je puno.

Provjerite kako vi stojite s logikom, te koliko se zapravo možete osloniti na nju:

12.03.2016. 09:40:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh