« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci
IRANCI NE ODUSTAJU

Teški ulični sukobi u Teheranu

Nezavisne informacije iz Irana teško se probijaju kroz medijsku blokadu, ali zna se da traju ulični sukobi u kojima ima poginulih i ranjenih

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

prosvjed

,

Iran

,

Mahmud Ahmadinedžad

,

Teheran

,

Mir Hosein Musavi

,

ulični sukobi

U Teheranu su tijekom subotnjeg poslijepodneva izbili ulični sukobi između pristalica Mira Hoseina Musavija, policije i vjerske milicije, izvijestili su svjedoci. Njemačka agencija dpa primila je izvješća svjedoka o trostranim okršajima između snaga sigurnosti i pobornika predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada s jedne, te Musavijevih pristaša s druge strane. Izvješća o tome pojavila su se i na internetskim društvenim mrežama unatoč pokušajima vlasti da blokiraju medije.

Prosvjednici su se pokušali okupiti na trgu Enkelabu u zapadnom dijelu Teherana u subotu popodne, ali su ih tamo dočekale brojne policijske, vojne i paravojne snage, izjavili su svjedoci. Do večeri je do sukoba došlo na nekoliko lokacija po gradu, a na internetu se pojavila snimka na kojoj se vidi uporaba suzavca, vjerojatne eksplozije molotovljevih koktela i gomila koja bježi od policijskog kordona. Vjeruje se i da je zapaljena zgrada islamske milicije Basidž, ali se ta vijest nije mogla potvrditi iz neovisnih izvora.

Pojedinosti o razmjerima i točnim mjestima sukoba nisu se mogle potvrditi iz neovisnih izvora no svjedoci su rekli kako su vidjeli građane kako bježe od sukoba s policijom i suzavca. Iranske novinske agencije objavile su i vijest da je došlo do samoubilačkog bombaškog napada u blizini mauzoleja imama Homeinija u južnom dijelu grada. Jedna osoba je poginula, dvije su ranjene, a ostale pojedinosti nisu poznate. Policija je kako bi rastjerala prosvjednike koristila suzavac, palice, a po nekim izvješćima i pucala u zrak.

Musevijevi pristaše izašli su na ulice unatoč pozivu kojim je vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei u petak zatražio prestanak svih prosvjeda i izrazio jasnu podršku Ahmadinedžadu.

Na internetskoj društvenoj mreži Twitteru javljeno je da je najmanje jedna osoba ubijena, ali za to nema službene potvrde. Prosvjednici su, prkoseći strogoj zabrani izvještavanja o nemirima u zemlji, počeli objavljivati internetske novine 'Ulica'.

Izvor: Hina

20.06.2009. 19:34:12
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh