« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
PET UPOZORAVA:

Terorističke skupine iz inozemstva pripremaju napade u Danskoj

Zbog prijetnji Danskoj i ostatku Europe, PET (Centru za analize terorizma) traži od svih odjela policije u zemlji da pojačaju nadzor do kraja prosinca

Danski policajci
Danski policajci (Getty Images)
Više o

terorizam

,

Danska

,

obavještajne službe

Skupine u inozemstvu pripremaju atentate u Danskoj, prema informacijama danskih obavještajnih službi (PET) koje su objavljene u utorak. "Postoje novi pokazatelji po kojima terorističke skupine iz inozemstva pokušavaju poslati teroriste u Dansku da izvedu atentate", piše PET o prijetnjama Danskoj, gdje su bili planirani atentati od 2009. Obavještajna služba poziva policiju da bude iznimno oprezna do kraja božićnih blagdana.

Zbog prijetnji Danskoj i ostatku Europe, PET traži od svih odjela policije u zemlji da pojačaju nadzor do kraja prosinca, naglašava direktor obavještajne službe Jakov Scharf. Dansko sudjelovanje u ratu u Afganistanu i objavljivanje spornih karikatura proroka Muhameda 2005. i 2008. stavljaju dansko kraljevstvo na nišan terorista. Scharf nije želio pojasniti o kakvim se informacijama dobivenim od zapadnih partnera o mogućim teorirstičkim napadima radi o islamističkim skupinama poput al-Kaide.

Prema Centru za analize terorizma PET-a postoji velika prijetnja Dancima i danskim interesima posebice na sjeveru, istoku i zapadu Afrike, Bliskog Istoka, u Pakistanu i Afganistanu gdje su aktivne skupine islamističkih aktivista. Danska ministrica vanjskih poslova Lene Espersen je u govoru na sveučilištu Kopenhagena rekla da je analiza PET-a nije iznenađujuća i da je "u interesu Danske da se bori protiv terorističkih mreža u Istočnoj Africi, posebice Somaliji". Ona je zaključila da Afrika ne bi smjela postati "nova sigurna luka terorizma". (hina/metro-portal)

23.11.2010. 23:27:24
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh