« Zdravlje
objavljeno prije 15 godina

Terapijska cjepiva - budućnost borbe protiv raka

Moderni načini liječenja raka zahtjevaju individualan pristup bolesniku

Više o

Rak

,

terapijska cjepiva

,

onkologija

Terapijska cjepiva, terapije koje ciljaju na posebne funkcije kanceroznih stanica i ispitivanja koja predviđaju uspješnost liječenja, sve više obećavaju u borbi protiv raka.

Poticajni rezultati nekoliko kliničkih istraživanja objavljeni ovaj vikend na 45. godišnjem kongresu Američkog društva za kliničku onkologiju (ASCO), najvećem svjetskom skupu o tumorima, potvrdili su napredak u proizvodnji lijekova protiv raka koji se sve više prilagođavaju genetskim i biološkim značajkama bolesnika.

Zahvaljujući napretku genomike, biologije i informatike, u borbi s rakom sve se više zauzima individualni pristup bolesniku.

"Kao što je svaki bolesnik poseban, vidimo da i svaki tumor ima različitu biologiju, s vlastitim značajkama koje utječu na različit tijek bolesti koji zahtijeva prikladno liječenje", rekao je predsjednik ASCO-a Richard Schilsky.

"Nimalo ne sumnjam da je budućnost kancerologije u ciljanoj i u individualiziranoj terapiji", rekao je uoči početka konferencije u Orlandu, na Floridi, čija je tema individualni pristup u liječenju raka.

Istraživanje predstavljeno u nedjelju pokazuje tako da je razina proteina MSH2 i ERCCI kod takozvanog raka pluća ne-malih stanica, koji je najčešće povezan s pušenjem, omogućuje da se predvidi uspješnost dugoročnog liječenja standardne kemoterapije na bazi cisplatina, nakon kirurškog uklanjanja tumora.

Osobe s niskom razinom tih proteina koje stanice raka koriste za popravak štete na svom DNK-u koje je uzrokovala kemoterapija, puno bolje reagiraju na liječenje.

"Time smo korak bliže personaliziranim lijekovima za bolesnike kojima je operativno uklonjen tumor pluća", rekao je Pierre Fouret, autor istraživanja.

Izvor: Hina

01.06.2009. 19:22:08
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh