« Kultura
objavljeno prije 3 godine i 8 mjeseci
OSVRT

Tempere Bojana Doleneca

U središtu njegove pozornosti jest i dalje san o moru, čiji se valovi sjuruju prema obali, dok se u daljini nazire tajanstvena gora, iznad koje nestaje svjetlost

Bojan Dolenec
Bojan Dolenec (Miroslav Pelikan)
Više o

Miroslav Pelikan

,

osvrt

,

Bojan Dolenec

Akademski slikar Bojan Dolenec, pripadnik je srednje generacije suvremenih hrvatskih likovnih umjetnika, autor je niza ciklusa koji nose snažan osobni pečat, vrlosnažan opus, izlagao je samostalno i skupno na brojnim izložbama.

U posljednje je vrijeme posvećen školskim aktivnostima, pa mu ostaje manje vremena za predani rad u atelijeru, stoga se odlučio za niz malih formi, za ciklus tempera na papiru, veličine 30 x 21cm.

U središtu njegove pozornosti jest i dalje san o moru, čiji se valovi sjuruju prema obali, dok se u daljini nazire tajanstvena gora, iznad koje nestaje svjetlost.

To more, ponekad je uznemireno, ljuto, opasno a katkada je nečujno, lijeno, bezopasno i za mornare i za plivače i za sve one koji će stupiti na obalu ispod planine i uputiti se u potragu za mjestom gdje nestaje sunce, očekujući naći neočekivano i dragocjeno, neponovljivo i tako rijetko.

Tempere pružaju slikaru dovoljno kolora kako bi s njima progovorio o svojim osjećajima i razmišljanjima.

Njegovi su potezi žustri, brzi, svijet stiješnjen između mora i planina, ubrzo se ukazuje na papiru.

Ovaj bi ciklus malih formata mogli nazvati i Emotivni zapisi o moru iz sna, snu koji naviješćuje, ukazuje na buduće korake, na buduće plovidbe.

Piše: Miroslav Pelikan
03.08.2020. 08:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh