« Kultura
objavljeno prije 2 godine i 5 mjeseci
OSVRT

Tekuća ulja na velikom formatu Mladena Žunjića

Motivi su atraktivni i izmjenjujući, od blistave rajske ptice do nezaustavljivih kaotičnih procesa u kojima glavnu ulogu igra čovjek i njegova radoznalost

Mladen Žunjić
Mladen Žunjić (Miroslav Pelikan)
Više o

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

Mladen Žunjić

,

osvrt

U posljednje vrijeme vrlo agilni i istaknuti hrvatski likovni umjetnik, slikar Mladen Žunjić, iznimno sklon velikom formatu platna, slika na još većim formatima, u ovom konkretnom slučaju na 150 x 100 cm, stvarajući uzbudljivi ciklus tekućih ulja, snažnog kolora i energetskog kontinuiranog naboja.

Motivi su atraktivni i izmjenjujući, od blistave rajske ptice do nezaustavljivih kaotičnih procesa u kojima glavnu ulogu igra čovjek i njegova radoznalost, a koja se na kraju pretvara u tragični niz zbivanja.

Važno je napomenuti kako svi Žunjićevi motivi sadržave iznimnu količinu energije, koja naprosto vrije na površini slike mijenjajući se vidljivo.

Stalna izmjenljivost kolorističke nazočnosti ukazuje na neomeđenost procesa i okomito i vodoravno jer sve je u mijeni.

Žunjić, očito je, uživa u boji, sveprisutna je na svakoj slici, u cijelom obimnom i kompleksnom opusu. Slikar se poigrava s bojom, istražuje sva njezina lica, moguće kombinaciji u tvorbi onoga što se može nazvati koloristički opus slikara.

Slike se mogu promatrati i doživljavati i preokrenute, ono što je izvorno zamišljeno gore, sada je dolje i pred nama se otvara novi koloplet razigranih boja.

To je bit Žunjićevog slikarstva, kako god gledali i vidjeli, boja je uvijek u središtu zbivanja.

Piše: Miroslav Pelikan
25.10.2021. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh