« Kultura
objavljeno prije 2 godine i 5 mjeseci
OSVRT

Tajnoviti ciklus kolaža Duška Šibla

Najnovije kolaže slikar realizira na temu commedia dell arte, komedije života uz istaknute boje, dominantnu crvenu i zelenu, engleske boje iz renesanse

Duško Šibl
Duško Šibl (Miroslav Pelikan)
Više o

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

osvrt

,

Duško Šibl

,

kolaž

Nakon niza ciklusa ulja i akrila na različitim veličinama platna (većinom većih) s nezaustavljivim figurama u pokretu i grču, akademski slikar Duško Šibl dio vremena posvećuje i predanom radu na ciklusu kolaža, koji je već sada opsegom značajan.

Najnovije kolaže slikar realizira na temu commedia dell arte, komedije života uz istaknute boje, dominantnu crvenu i zelenu, engleske boje iz renesanse.

Arrow je super heroj, kao i Batman, naravno, na moj način, derivatno i malo ironično, kaže Šibl.

Figure u ovom ciklusu kolaža zadržavaju svoj karakter kretanja, bez zaustavljanja, sa skrivenim licima i prepoznatljivim gestama jer lica nisu važna, važno je kretanje.

Na ponekom kolažu, dojma sam, slikar klizi prema nefigurativnom, prema apstrakciji koja je još uvijek vrlo udaljena, no elementi od kojih su sačinjene figure neodoljivo podsjećaju na nove mogućnosti izraza.

Ono što je ključno u slikarstvu Duška Šibla, pa i uvome opusu kolaža, izraziti je kolor i snažni energetski naboji koji naprosto preplavljuju cijelu sliku.

Možda bi mogli reći i ovako, u cijelom opusu ovoga slikara caruje vitalitet, radost života iskazanu kroz mnogostruku mogućnost kretnje za koju ne postoji opcija zaustavljanja, ona samo mijenja ritam i količinu energije potrebnu za njezino izvođenje.

Slikarstvo Duška Šibla odiše voljom i željom, magija životne snage prepoznatljive je na svakoj njegovoj slici, u svakoj gesti njegovih pomalo tajnovitih likova.

Piše: Miroslav Pelikan
26.10.2021. 08:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh