« Biznis
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
VELIKE AMBICIJE

Tedeschi bi želio preuzeti Podravku

Atlantic ima novca za preuzimanje Podravke i ako bi došlo do takve situacije, kompanija bi mogla provesti tu transakciju

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Biljana Gaurina/Cropix)
Više o

atlantic grupa

,

Emil Tedeschi

,

Podravka

Potvrdio je to šef Atlantic Grupe Emil Tedeschi koji je posljednjih tjedana razgovarao s Podravkinim stakeholderima: krupnim dioničarima i Vladinim dužnosnicima. Tedeschi time neizravno odgovara i šefu HSS-a Josipu Friščiću koji je ustvrdio kako nitko u Hrvatskoj nema novca za preuzimanje Podravke, prenosi Jutarnji list. 

"Smatram da nikako nije primjereno reći da u Hrvatskoj danas nitko nema sredstava ili sposobnosti za kupnju Podravke. Ima nekoliko subjekata u Hrvatskoj koji mogu ostvariti tako zahtjevnu transakciju", navodi Tedeschi.

Ističe kako je Atlantic stabilna i nisko zadužena kompanija koja je izlaskom na burzu prikupila značajan kapital, a rejting u poslovnim i financijskim krugovima nije upitan. Čelnik Atlantica čak tvrdi kako je zatvaranje financijske konstrukcije lakši dio posla.

"Prvi i najvažniji element u toj priči jest da je posve jasno što će se raditi u kompaniji, koja je strategija, kako će se povećati prihodi i operativne marže te stvoriti nova vrijednost", naglašava Tedeschi. No, podsjeća kako je proces ipak u rukama dioničara koji će na kraju donijeti odluku u kojem će se pravcu razvijati kompanija.

Predsjednik Uprave Miroslav Vitković referirao se na plan podjele kompanije na pet tvrtki i Atlanticov interes za preuzimanje. Prema planu podjele, koji je trebao poslužiti samo kao procjena njezine vrijednosti, Podravkina dionica ne bi vrijedila 300, već više od tisuću kuna. Upozorava, međutim, kako taj dokument nije nova strategija tvrtke niti je Uprava o tome ikad raspravljala.

"Koliko zapravo vrijedimo znaju i oni koji bi danas jeftino kupili Podravku. Pa, ako već žele kupiti koprivničku kompaniju, neka ponude tisuću kuna po dionici pa potom neka razgovaraju s vlasnicima. A ne da kupuju po 250 ili 300 kuna ", izjavio je Vitković te dodao kako "pojedini zainteresirani kupci namjerno potenciraju krizu u Podravki kako bi joj snizili vrijednost".

 

17.01.2010. 20:08:10
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh