« Biznis
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
87,98 POSTO

Agrokor preuzeo vukovarski Vupik

Jadranka Kosor izjavila je kako bi Ivicu Todorića najradije pozvala u Vladu, ali da zna da će njegov odgovor biti negativan

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Damjan Tadić/Cropix)
Više o

Agrokor

,

Jadranka Kosor

,

Ivica Todorić

,

Vupik

Predsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor pozvala je večeras iz Vukovara sve one koji imaju ideje i mogu pokazati neki od putova za izlazak iz gospodarske krize da to i učine i pridruže se Vladi u traženju najboljih rješenja.

Govoreći na svečanosti kojom je obilježen ulazak vukovarskog poljoprivredno-industrijskog kombinata Vupik u sastav koncerna Agrokor, koji je krajem prošle godine postao vlasnik 87,98 posto dionica Vupika, premijerka Kosor je istaknula kako je uvjerena da će krajem ove godine hrvatsko gospodarsko zabilježit mali ali zasigurno pozitivan napredak.

"Uz mjere koje smo jučer predstavili gospodarstvenicima, nastavit ćemo još žešćim tempom jer već ima nekih novih prijedloga kako pomoći hrvatskom gospodarstvu", kazala je Kosor obrativši se predsjedniku koncerna Agrokor Ivici Todoriću riječima kako bi ga, nakon svega što je napravio, najradije pozvala u Vladu, ali da zna da će njegov odgovor biti negativan.

Predsjednik Agrokora Ivica Todorić rekao je kako će Vupik 2009. završiti s ukupnim prihodom u iznosu 150 milijuna kuna, a u planu je za tri godine da Vupik ostvari oko milijardu kuna ukupnog prihoda. Dodao je kako se u sastavu Agrokora Vupik nalazi od srijede, a danas su, kako je kazao, radnicima isplaćene i plaće, a tvrtka je deblokirana.

Ivica Todorić je istaknuo kako će Agrokor ispoštovati sve ono što je preuzeo kupnjom većinskog paketa dionica Vupika najavivši ulaganje oko 500 milijuna kuna.

Todorić je odao priznanje Vladi za učinjene korake u pomoći hrvatskom gospodarstvu ocijenivši kako je Hrvatska do sada u borbi s gospodarskom krizom načinila "jedno malo čudo".

Hrvatski fond za privatizaciju (HFP) javni poziv za podnošenje ponuda za kupnju 87,98 posto dionica Vupika objavio je u rujnu prošle godine po posebnim uvjetima, odnosno po početnoj cijeni od jedne kune.

U studenome su Upravni odbor HFP i Vlada prihvatili kao najbolju ponudu Agrokora koji se obvezao 87,98 posto dionica platiti 30 milijuna kuna, podmiriti 20 posto dospjelih obveza Vupika prema državnim vjerovnicima, odnosno oko 50 do 60 milijuna kuna.

Agrokor se u ponudi također obvezao u trogodišnjem razdoblju zadržati 847 radnika Vupika, za njih osigurati 25 posto plus jednu dionicu, kao i kroz pet godina u Vupik uložiti 430 milijuna kuna. Potporu toj ponudi dali su i predstavnici sindikata u Vupiku s kojima je Agrokor sklopio i socijalni sporazum. (hina/metro-portal)

15.01.2010. 19:06:42
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh