« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
KAJ MI MORETE

Talijanski suci napustili sudnice u znak prosvjeda protiv Berulsconija

Premijer Italije već je mjesecima 'u sukobu' sa sucima jer želi provesti reforme za koje njegovi kritičari kažu kako su smišljene da bi ga zaštitile od sudskih postupaka

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

korupcija

,

Silvio Berlusconi

,

Italija

,

utaja poreza

,

suci

Talijanski su suci u subotu s izašli iz svojih sudnica diljem zemlje u znak prosvjeda protiv sudskih reformi talijanskog premijera Silvija Berlusconija te zbog, kako su istaknuli, neprimjerenih i uvredljivih naziva koje im je uputio.

"Streljački vod, karcinomi, komunisti, metastaze, zadnji ološ - samo su neki od naziva koje su Berlusconi i njegovi suradnici upotrijebili da bi nas opisali", rekao je Gioacchino Natoli iz nacionalnog sindikata sudaca koji je organizirao prosvjed. "Ne želimo biti i dalje izloženi ovakvim napadima."

Na svečanostima organiziranima povodom početka pravosudne godine do Milana do Sicilije, suci su izašli iz sudnica s primjercima ustava u rukama u trenutku kad su predstavnici vlade počinjali svoje prigodne govore.

Berlusconi je već mjesecima 'u sukobu' sa sucima te želi provesti reforme za koje njegovi kritičari kažu kako su smišljene da bi ga zaštitile od sudskih postupaka. Jedna od reformi predlaže drastično skraćenje maksimalno dopuštenog trajanja sudskih procesa, što bi 'išlo na ruku' i Berlusconiju, jer bi dva sudska procesa - za korupciju i utaju poreza koja se vode protiv njega vjerojatno otišla u zastaru.

Suci, iako priznaju da su reforme potrebne, smatraju da bi uvođenje umjetnog limita trajanja procesa bilo kontraproduktivno i potaknulo kriminal. Predsjednik talijanskog vrhovnog suda u petak je izjavio da su sudski procesi u Italiji "sporiji od onih u Gabonu". (hina/metro-portal)

30.01.2010. 18:02:08
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh